Prethodni članak
Sljedeći članak

U Dvoru Veliki Tabor održane radionice povodom dana zaljubljenih


Sveukupno 75 posjetitelja sudjelovalo je na edukativno-zabavnim radionicama koje su povodom Dana zaljubljenih ovoga vikenda (18. i 19. veljače) održane u Dvoru Veliki Tabor. Radionice su protekle u veseloj i opuštenoj atmosferi prožetoj smijehom, kreativnošću te natjecateljskim duhom i u njih su se uključili posjetitelji svih uzrasta.

Na radionici „Tragom Veronike Desinićke“ voditeljica radionice Renata Dečman upoznala je sudionike s usmenom predajom o Veroniki Desinićkoj i njenom povijesnom pozadinom. Posjetitelji su saznali kako glasi legenda o nesretnoj ljubavi niže plemkinje Veronike i velikaša Fridrika II. Celjskog koja se kao nematerijalno kulturno dobro nalazi upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a čuli su i manje poznatu priču koja govori da je mlada djevojka Veronika jednom davno uz pomoć čarolije obranila Veliki Tabor od napada Osmanlija. Sudionici radionice naučili su kako je Fridrikova prva supruga bila Elizabeta Frankopan, te da je bila ubijena, a također su čuli da su Veronika i Fridrik imali sina Ivana te mnoštvo drugih zanimljivih informacija. Usvojeno znanje provjerili su natjecanjem u kvizu te rješavanjem radnih listića s labirintima, križaljkama i osmosmjerkama.

I dok je navedena radionica bila osmišljana s ciljem razvijanja kognitivnih sposobnosti, druga je radionica „Izradite svoj čarobni ključ!“, posvećena ključu kao simbolu ljubavi, potaknula kreativnost kod djece i odraslih. S tehnikom modeliranja gline upoznala ih je voditeljica radionice Andrea Brlobuš, a potom su sudionici dobili zadatak izraditi svoje vlastite ključeve nalik onima iz muzejskog fundusa te ih potom ukrasiti urezivanjem različitih motiva.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook