Prethodni članak
Sljedeći članak

Tolja najavio koncert u Zaboku: 'Pjevat ćemo evergreene, moje pjesme i božićne hitove'

Advent u Zaboku pobilježit će koncert jednog od najpoznatijih domaćih glazbenika


Pred koncert, koji je na rasporedu u ove subote s početkom u 20 sati na zabočkom trgu, Marko Tolja nam je e u intervjuu otkrio kakav je repertoar pripremio za zagorsku publiku, ali i kako provodi božićne blagdane

ZL: Nakon dugog, a pretpostavljamo i izuzetno radnog, toplog ljeta, stigla je zima i ovo posebno doba u godini. Volite li zimu ili se ipak veselite više toplijim danima?

TOLJA: Pa ja sam svakako više ljetni tip, jer sam ipak s mora, ali moram reći da obožavam neke segmente zime. To je svakako Advent i skijanje. To mi je također i jedan od najzaposlenijih, i najnapornijih, perioda u godini, ali mu se baš zbog toga jako i veselim. Onako, baš u stilu završiti godinu!

ZL: Adventska događanja ove su godine ponovo u punom zamahu, imate li puno koncerata, angažmana, svirki?

TOLJA: Jako puno. Prosinac je uvijek kaotičan, jer me svi nekako doživljavaju kao i “božićnog pjevača” zbog čega sam presretan. Posebno je to razdoblje, svi su nekako dobre volje i punih srca pa su tako i koncerti drugačiji od ostatka godine.

ZL: Glazbeni klasici i evergreeni koje pjevate sami po sebi izazivaju jednu sjetu i toplinu oko srca, vjerni ste svome izričaju, a publika to već godinama prepoznaje?

TOLJA: U početku karijere su me mnogi pokušavali odgovoriti od tog stila, jer to kao “nitko više ne sluša”. Bio sam tvrdoglav, volio sam i volim to. Gurao svoj stil i isplatilo se. To su pjesme za sva vremena. Takve se pjesme nažalost više ne pišu i zato ih treba kroz nastupe držati na životu. Publika prepoznaje sve više i moram reći da su u zadnjih par godine i mene iznenadili. Interes za tim nekim tematskim retro koncertima je ogroman. U kombinaciji sa mojim, novim autorskim pjesmama, te pjesme čine moju karijeru i biti ću im zahvalan do kraja života.

ZL: Kako se Božić slavi u Vašem domu? Koliko su ti blagdanski dani radni, a koliko uspijete ostaviti
prostora za obitelj?

TOLJA: Svake godine imam sve više posla u tom periodu. Ipak, nastojim ostaviti prostora za obitelj, jer mi je to izuzetno važno. Ove godine se potrefilo da ću raditi i na Božić, ali zato sa mnom ide i obitelj pa ćemo ipak biti skupa. Biti će to naš prvi Božić van doma, ali bit će možda baš zbog toga fora. Najbitnije je da smo zajedno!

ZL: Tko se brine oko uređenja i dekoracija? Tko priprema blagdanski ručak i kolače i bez čega je
nezamisliv blagdanski stol?

TOLJA: Žena ima puno bolje oko za te stvari, a što se tiče kuhanja u našoj kući, tu smo žena i ja podijeljeni 50-50!

ZL: Sjećate li se proslava Božića kao dijete? Što vam najviše fali i što Vam je najviše ostalo u sjećanju?
Koliko je to drugačije naspram danas?

TOLJA: Ono što mi najviše fali općenito iz djetinjstva je bezbrižnost! Božići su uvijek bili u krugu obitelj. Poklone bi otvarali već na Bandnjak navečer, jer nismo mogli dočekati jutro. U svakom slučaju, kada god se sjetim Božića kada sam bio dijete bude mi toplo oko srca.

ZL: Glazba koju izvodite ima jedan poseban 'štih', mogli bismo reći da donosi jedan poseban duh Božića, obzirom da ju često vežemo i uz neke stare božićne filmove. Koji Vam je omiljeni božićni film? Koju božićnu pjesmu najradije pjevate?

TOLJA: Svi ti stari filmovi iz 50-ih, 60-ih su mi sjajni. Svi su elegantni, dobre volje, pleše se i pjeva… Gdje ćeš bolje od toga za Božić. A što se tiče pjesama, ima ih toliko puno da uopće ne znam sa kojom početi. White Christmas je svakako u top 5!

ZL: Kako izgleda Vaš božićni repertoar i što možemo očekivati na koncertu na Adventu u Zaboku?

TOLJA: Vrlo jednostavno: presjek svjetskih evergreena, moje autorske pjesme i, naravno, pokoji božićni standard. Uz moj sjajan bend, biti će nam super! Vidimo se!

Još članaka iz "Događanja"

Facebook