Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljan obljetnički svezak časopisa 'Anali' Galerije Antuna Augustinčića

Anali Galerije Antuna Augustinčića ovim sveskom bilježe 40 godina svoga izlaženja


U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu održano je predstavljanje obljetničkog sveska časopisa ANALI Galerije Antuna Augustinčića. ANALI Galerije Antuna Augustinčića, br. 40-41, na 158 stranica sa 123 ilustracije, donose 5 članaka koji su uređeni prema pravilima koja vrijede za znanstvene i znanstveno-stručne časopise te je njihova kategorizacija provedena prema propisanim uputama za ocjenu znanstvenih članaka: Žarka Vujić, O zgradi Galerije Antuna Augustinčića još jednom – izvorni znanstveni rad, Davorin Vujčić, Park skulpture Galerije Antuna Augustinčića – izvorni znanstveni rad, Irena Kraševac, Umreženi skulpturama. Osvrt na klanječke simpozije o kiparstvu s bibliografijom – pregledni rad, Magdalena Getaldić, Gliptoteka HAZU – prošlost, sadašnjost i perspektiva muzeja skulpture nakon potresā 2020. godine – stručni rad, Sagita Mirjam Sunara, Park skulptura Željezare Sisak – pregledni rad.

Anali Galerije Antuna Augustinčića ovim sveskom bilježe 40 godina svoga izlaženja, tijekom kojeg su prešli put preobrazbe od jedinstvenog primjera časopisa jedne muzejske ustanove do jedinog časopisa u nas specijaliziranog za skulpturu.

Stjecajem okolnosti i ovaj se obljetnički svezak našeg godišnjaka ukazuje kao dvobroj, a to je dvojstvo odraženo i u njegovu sadržaju. Krapinsko zagorska županija i Grad Klanjec svojim potporama omogućili nastavak izlaženja Anala. Obljetnički svezak predstavili su Božidar Pejković, Darija Alujević, Snježana Pintarić, Žarka Vujić i Vlatko Čakširan, a njegovom se promocijom Galerija Antuna Augustinčića pridružuje ovogodišnjoj gradskoj manifestaciji Klanječki dani – opet smo vani.

Božidar Pejković, voditelj Galerije i glavni urednik Anala, rekao je da su oni u 40 godina prešli put od jedinstvenog primjera časopisa jedne muzejske ustanove do isto tako jedinstvenog primjera časopisa koji se prvenstveno bavi skulpturama. - Od samog početka izlaženja Anala, oni su financirani sredstvima Ministarstva kulture, međutim za ovaj posljednji broj nismo dobili sredstva ministarstva, no sretni smo jer su Županija i Grad su uspjeli iznaći sredstva da obljetnički broj anala ugleda svjetlo dana. Bez zalaganja svih ljudi koji s nama rade na Analima, većinom gratis, ne bi ih bilo, da nema entuzijazma pojedinaca – napomenuo je Pejković.

Župan Željko Kolar na predstavljanju je rekao da nema potrebe naglašavati kolika je vrijednost i značaj kipara Antuna Augustinčića, ne samo u okvirima Hrvatske nego čitavog svijeta. - Nije bilo dileme da će naše Kulturno vijeće kroz natječaj podržati izdavanje Anala, jedinih od 2 posto u RH koji kontinuirano izlaze, i vrlo rijetkih koji su specijalizirani za kiparstvo. Zadovoljstvo nam je što smo mogli u tome sudjelovati, a meni posebno kao Klanjčanu, koji sam kao dijete pratio od same izgradnje do otvorenja Galerije, razvijanje parka oko Galerije, pa do današnjeg modernog zdanja i depoa Galerije koji je zapravo produžio vijek kvalitetnog rada Galerije za 40 godina – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program