Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstava na otvorenom: Poznata bajka u lokalnoj produkciji s mladom umjetnicom očarala gledatelje


Kažu da šećer obično dolazi na kraju, pa je tako za sam kraj godine u Donjoj Stubici izvedena predstava Šuma Striborova po priči hrvatske književnice Ivane Brlić – Mažuranić i koja je dio dobro znane zbirke 'Priče iz davnine'.

U organizaciji i produkciji Multimedijalnog centra STUB-KLUB te u suradnji sa Društvom Naša djeca Donja Stubica predstava je izvedena 30. prosinca kod Fontane prijateljstva u centru Donje Stubice čemu je definitivno pridonijelo toplo i suho vrijeme te večernji sati utoliko više što su scenografija i pojedini scenski efekti bili osmišljeni za izvedbu na otvorenom (živa vatra na dva ognjišta, dim mašina, audio-vizualni scenski efekti i sl.).

 

Vlastita scenografija i glazba

Šumu Striborovu je pred 160 posjetioca izvela, tj. pričala mlada talentirana Stubičanka Magdalena Blagec koja je i predložila ovu bajku kada joj je scensku izvedbu i “nešto spektakularno” za kraj godine ponudila kreativna ekipa iz STUB-KLUB-a. - U nizu poznatih i također prelijepih Andersenovih, Grimovih i sličnih bajki htjeli smo djeci uprizoriti nešto naše, nešto izvorno – hrvatsko! A ovo godišnje razdoblje – zima, iako bez snijega, idealno je za ovu upečatljivu priču iz davnine koju smo svi čitali kao školsku lektiru i ostala nam je u dobrom sjećanju jer ima i naravno, sretan završetak pa i neke pouke - ističe Zvonimir Babić, producent predstave koji je osmislio i pobrinuo se za čitavu scenografiju i scenske rekvizite.  

Kako bi se što bolje pripremili i uvježbali samu predstavu kroz čitav prosinac su organizirane dramske i kreativne radionice na kojima se vježbao tekst, birala i obrađivala glazba za zvučnu podlogu, izrađivala scenografija te lutke malih mitoloških bića iz predstave Domaćih sa glavnim likom među njima Malikom Tintilinićem koje je izradila predsjednica DND-a Donja Stubica Božica Babić. - Uf, bila je potrebna volja, malo mašte, izrada nekoliko različitih skica dok se nije postiglo željeno i onda mnogo sati provedenih za šivaćom mašinom.

Rezultat su ove prekrasne lutke sa kojima su se nakon predstave mnoga djeca htjela fotkati – zadovoljna je Babić. Svoj likovni pečat dala je i Paula Jozić iz STUB-KLUB-a oslikavši dio interijera kuće stare bake i postavljanjem scenografije, a za zvuk i zvučnu podlogu se pobrinuo glazbenik Borna Pavalić koji je vjerno dočarao pojedine zvukove koji su pratili predstavu. - Mislim da sam uspio dočarati stvarne zvukove prateći scene iz pripovjetke. Volio bih ovo dalje raditi! - ponosan je bio Borna te večeri.

 

Svestrana i talentirana Stubičanka

Malena djeca su za vrijeme predstave sjedila na dječjim sanjkama koje su organizatori nabavili od članova i prijatelja, a ostali posjetioci na klupicama koje je izradio STUB-KLUB na svojim kreativnim radionicama tokom protekle godine. Nakon predstave organiziran je i mali kviz, tj. provjera znanja koliko su djeca pratila predstavu. Pitanja je postavljala Magdalena Blagec, a odgovore je znalo svih 70-tak djece koliko ih je bilo na predstavi. Na kraju su sva djeca koja su bila kod Fontane prijateljstva te večeri dobila na poklon ukrase-magnetiće zimske tematike izrađene od gipsa na kreativnim radionicama DND-a Donja Stubica.

Priče iz Davnine se objavljene prvi puta 1916. godine i prevedene su na više od 10 stranih jezika, a njima je književnica i pjesnikinja Ivana Brlić – Mažuranić ostvarila svoj književni vrhunac. Danas nova djeca rastu i čitaju te iste priče koje ne blijede i ne gube vrijednost, a neka nova djeca i mladi kao što je Magdalena Blagec otkrivaju i njeguju svoje literarne talente. Naime, Magdalena također piše pjesme i do sada je osvojila nekoliko značajnih nagrada za svoj literarni kajkavski izričaj. Redovito proučava domaće i strane pisce pa joj je i akademska naobrazba tog smjera. - Volim te naše jednostavne, ali upečatljive bajke i pripovijetke, a Ivanine Priče iz davnine su mi posebno drage jer se oslanjaju na slavensku mitologiju kojom smo posebno bogati, a mnoge mitove i legende pa i običaje treba još istražiti, zapisati, pa čak i uprizoriti – veselo je ispričala Magdalena, glavna zvijezda ove uspješne predstave.

Ispred nje su i dalje studentski dani, a u pauzama između predavanja zapiše i svoje misli koje pretače u stihove, a sa tim stihovima slaže nove pjesme. Možda uskoro nastupi i sa svojom autorskom pričom, bajkom ili basnom, ideja je puno. Ovom predstavom Multimedijalni centar STUB-KLUB i DND Donja Stubica završili su svoju vrlo aktivnu projektnu godinu koju su kroz razne aktivnosti podržali Središnji državni ured za demografiju i mlade, Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook