Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjetite Međimurje jer uskoro počinje slavlje od Mure do Drave


Danas je na konferenciji za medije u parku Centra znanja, simbolu zelenog srca naprednog Međimurja, predstavljen bogat program proslave Dana Međimurske županije. Trajat će 32 dana u 78 manifestacija diljem našega kraja kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću, 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: „Želim vam ugodne uskrsne blagdane koji su pred nama, nakon kojih započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima“, rekao je Dragutin Glavina, dodavši da će o kandidatima za najviše nagrade odlučiti Skupština na redovnoj sjednici 19. travnja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da su pred nama dani u kojima promoviramo vrijednosti utkane u naš identitet, našu kulturu, baštinu i postignuća: „Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi: Green is in. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta“, istaknuo je župan te dodao: „Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter“, rekao je župan, naglasivši da će QR kod biti vodič svim našim građanima kroz bogat program Dana Međimurske županije, a uoči Uskrsa, najmlađim stanovnicima Međimurska županija daruje izlet uskrsnim vlakićem.

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja: „Sudjelovat će 25 postrojbi iz Hrvatske i Mađarske, koje će centrom grada proći od 9:30, te nakon mise, kod Oproštaja odati počast povijesnim velikanima Zrinskom i Frankopanu, čime ćemo obilježiti i 13. spomendan njihova pogubljenja. Počast ćemo odati i poginulima te nestalima u Domovinskom ratu kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih“, rekao je Đuro Bel, podsjetivši da će hodočašće u Bečki Novigrad, na mjesto pogubljenja Zrinskog i Frankopana, biti 28. travnja uz organizirani prijevoz.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja ističe: „Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, od 18 sati, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična – 7 eura – jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade. Bit će to prigoda da ponovo odjekne međimurska popevka i 14 izvođača atmosferu učine nezaboravnom“, kazala je Petra Vadlja, posebno zahvalivši medijima na pronošenju glasa Katruže, čime i sami postaju glas dobrote i humanosti.

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Konferenciji za medije prisustvovali su i predsjednik Ogranka Čakovec Matice Hrvatske Zoran Turk, Roberta Radović iz javne ustanove Međimurska prirode, Ines Virč iz Muzeja Međimurja Čakovec, Maja Golubić, iz županijske ustanove za razvoj REDEA-e te Sana Migles, pomoćnica direktora Tehnološko-inovacijskog centra Čakovec.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook