Prethodni članak
Sljedeći članak

Popularna emisija emitirana iz Gupčevog kraja, predstavljena Seljačka buna i specijaliteti Gupčevog kraja

Emisija Hrvatskog radija 'Svakom loncu poklopac' gostovala je u Gupčevom kraju


Na drugom programu Hrvatskog radija emitirana je danas emisija 'Svakom loncu poklopac', koja je ovog puta gostovala u Gupčevom kraju, a povodom obilježavanja seljačke bune.

Slušateljima je predstavljena manifestacija koja se već 15 godina održava u Donjoj i Gornjoj Stubici kao obilježavanje na Seljačku bunu 1573.

U emisiji Mirka Fodora i Andre Tomovića gostovali su članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža, jedni od organizatora manifestacije i organizatori prikaza bitke. Predstavili su udrugu koja se bavi prikazom života u srednjem vijeku i koja je, kroz prikaz bitke, oživjela likove Matije Gupca i Franje Tahyja, vojskovođi i kmetova, likove koje publika već godinama obožava i zbog spektakularne bitke dolazi na manifestaciju u stubički kraj.

Cjelokupnu manifestaciju predstavila je stručna suradnica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Marina Breber, rekavši kako je, ako ne gledamo proteklu pandemijsku godinu kada se manifestacija mogla održati samo virtualno, ovo događanje u zadnje dvije godine okupilo i više od 20 tisuća gledatelja. Rekla je i kako će se i ove godine manifestacija održati u posebnom izdanju zbog trenutačnih epidemioloških mjera, samo za sudionike i medije, bez publike, no kako vjeruje da će iduće godine, kada će to biti 15. manifestacija po redu, biti pravi spektakl u Gupčevom kraju.

Posebnosti Donje i Gornje Stubice predstavili su gradonačelnik Nikola Gospočić i načelnik Jasmin Krizmanić, dok je u emisiji gostovao i krapinsko – zagorski župan, koji je istaknuo odlične turističke pokazatelje u Krapinsko – zagorskoj županiji, pa i u protekle dvije pandemijske godine, i naznake za odlučnu 2022. godinu u Zagorju. Za domaću glazbu pobrinuo se sastav Stubički zvon.

Održan je i Gastroboj i kojem su se pripremali specijaliteti seljaka i vlastelina, a održana je i nagradna gastro igra u koju su se uključili slušatelji.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook