Prethodni članak
Sljedeći članak

Po prvi puta u županiji: Duhovno kino u Mariji Bistrici


U našem životu, na našem duhovnom putu  tragamo za odgovorima, gradimo svoj odnos s Bogom, upoznajemo bezuvjetnu i bezgraničnu ljubav koja nas jača, podiže i hrabri na našem putu... U okrilju Majke Božje Bistričke, Kino u Mariji Bistrici poziva vas bliže odgovorima, bliže ljubavi, bliže smislu. ''Pokrećemo prvo duhovno kino u našoj županiji i biramo za vas barem jednom mjesečno divne, poticajne i inspirativne filmove s duhovnim temama ili životnim temama prožetim dubokim smislom''. poručuju iz bistričkog kina.

Prvi film u duhovnom kinu: Majka Cabrini

U petak i subotu na rasporedu je vrlo zanimljiv biografski film ''Majka Cabrini'' o poznatoj svetici. Od redatelja film ''Zvuk slobode'' dolazi biografski film o jednoj od najutjecajnijih osoba na prijelazu u 20. stoljeće: Sv. Franciski Cabrini. Temeljen na istinitoj priči o borbi jedne žene za jednakost, zdravlje i sreću useljeničke siročadi. Franciska se u proljeće 1889. godine iskrcala u New Yorku i ubrzo postala majka talijanskih iseljenika. Cijeli se život borila za one na marginama društva. U najvećim američkim gradovima osnivala je škole, bolnice, sirotišta, konvikte i ubožnice. Za svoje redovnice birala je vedre i radosne djevojke i žene. Uz poduzetništvo, odlučnost i odvažnost, Cabrini je stvarala mjesta puna suosjećanja i vječnog nasljeđa. Film će se u Kinu u Mariji Bistrici prikazati u petak i subotu 19. i 20. travnja s početkom u 19.30 sati. Cijena karte je četiri eura, a blagajna se otvara sat vremena prije projekcija.

Duhovno kino u Mariji Bistrici kao ideju podržali su i u Svetištu MBB-e i bistričkoj župi. Rektor Svetišta MBB i župnik u Mariji Bistrici preč. Domagoj Matošević izrazio je zadovoljstvo ovom idejom i realizacijom. ''Drago nam je da će se u Kinu u Mariji Bistrici, uz redovan program, od sada i planski voditi briga i o prikazivanju filmova sa određenom porukom, na neki način kroz ideju Duhovnog kina. Riječ je o filmovima, koji imaju pozitivan i dobar sadržaj, a i vrlo zanimljiv, poput nedavno prikazanog dokumentarnog filma koji je govorio o iskustvima ljudi koji su doživjeli kliničku smrt.'' – rekao je povodom pokretanja Duhovnog kina u Mariji Bistrici rektor Matošević i dodao. ''Iz naše je perspektiva važno da se našim mještanima, ali i svima koji dolaze u Mariju Bistricu, bilo kao hodočasnici ili turisti ili jednostavno posjetitelji i na ovaj način kroz filmsku umjetnost, ponude sadržaji koji odgovaraju vrijednostima koje se kroz Crkvu i vjeru promiču, filmovi koji donose teme o ljudima koji se daruju za neko veće dobro ili filmovi sa sadržajima velikih događaja ili svjedočanstava, zaključno filmovi koji svojim sadržajem mogu pomoći ljudima u traženju nekih odgovora, koji nisu samo puka zabava, već mogu biti i poticaj, ohrabrenje i nada ljudima koji će ih gledati.'' – zaključio je preč. Matošević.

Duhovno kino u Mariji Bistrici podržao je i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, koji se i sam zalagao za pokretanje Kina prije nešto više od godinu dana. ''Mi smo zadovoljni načinom na koji naše kino funkcionira, a njegovo, na neki način proširenje u ovom smjeru nas jako raduje. Marija Bistrica je poznata po našem Svetištu i organizaciju brojnih događanja mi usklađujemo sa Svetištem i Župom i djelujemo kao partneri, a pokretanje Prvog Duhovnog kina, samo je još jedan zanimljiv i važan sadržaj naše suradnje.'' – rekao je načelnik Milički.  

Još članaka iz "Događanja"

Facebook