Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana književna večer posvećena Mariji Jurić Zagorki

Protekloga se tjedna obilježila 150. godišnjica rođenja Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke


U noći s 29. na 30. studenoga 1957. godine preminula je Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska politička novinarka i književnica koja je pisala rado čitane romane kao što su „Grička vještica“, „Vitez slavonske ravni“, „Kći Lotrščaka“ i brojni drugi.

 2023. godine obilježava se 150. godišnjica njezinoga rođenja. Tim je povodom 30. studenoga u OŠ Đure Prejca Desinić održana prigodna književna večer posvećena Mariji Jurić Zagorki. Na književnoj je večeri profesorica hrvatskoga jezika Vedrana Gudek u svojemu predavanju govorila o književnom radu Marije Jurić Zagorke istaknuvši pritom da je Zagorka napisala prvi hrvatski kriminalistički roman pod nazivom „Kneginja iz Petrinjske ulice“ te prvi znanstvenofantastični roman „Crveni ocean“. Tom je prilikom istaknula da je upravo Zagorkin roman „Gordana“ najopsežniji roman u hrvatskoj književnosti. Profesorica Gudek je u nadahnutom predavanju progovorila o omiljenosti Zagorkinih djela među običnim ljudima koji su je nepokolebljivo obožavali, a ta se ljubav nastavlja i do današnjih dana kada je mnogima upravo Zagorka omiljeno štivo.

U drugome je predavanju profesorica hrvatskoga jezika Gordana Bartol govorila o novinarskom radu Marije Jurić Zagorke te o njenoj borbi za prava žena. Profesorica Bartol je istaknula Zagorkinu predanost novinarskom pozivu i istinoljubivost čime je postavila temelje suvremenom novinarstvu. Posebno se osvrnula na „Ženski list“ koji je pokrenula i uređivala Marija Jurić Zagorka, a kojemu je bio cilj ponuditi tadašnjim ženama sadržaje iz različitih područja svakodnevnoga života na hrvatskome jeziku.  

Učenici Paula Ljubić, Andreja Vinković, Klementina Ivić i Patrik Brumen čitali su odabrane ulomke iz Zagorkinih djela, a za glazbeni su se dio programa pobrinule sestre Petra i Paula Ljubić. Osim toga, priređena je prigodna izložba Zagorkinih romana i više brojeva „Ženskoga lista“ iz 1928. i 1929.

Marija Jurić Zagorka je ostavila značajan trag ne samo u novinarstvu, već i u književnosti, a njezin rad i stvaralaštvo još čeka ozbiljnije proučavanje. U svakom se slučaju može smatrati jednom od hrvatskih velikanki koja je bila uvijek svoja i uvijek ispred svojega vremena.

      

Još članaka iz "Događanja"

Facebook