Prethodni članak
Sljedeći članak

NEZABORAVNI KRUNO: 65 fotografija za 65. rođendan zagorske legende


Obitelj, prijatelji, kolege i suradnici kroz izložbu fotografija i druženje, prisjetili su se jučer Krunoslava Pavline, koji je iznenada preminuo u prosincu prošle godine. Izložbu fotografija na Krunin rođendan u Domu kulture u Oroslavju organizirali su Zagorski list i Gljivarsko društvo 'Maglen', čiji je Kruno bio predsjednik, u suradnji s Gradom Oroslavje.

 

Kruno je u svom bogatom fotoreporterskom radu ostavio za sobom oko 150 tisuća fotografija, od kojih je na ovoj izložbi prikazano njih 65, koliko bi Kruno sada napunio godina. – Ovo je presjek njegovog rada. Tražili smo one fotografije koje nisu možda umjetnički najkvalitetnije, a kakvih je također u njegovoj arhivi puno, već one koje čine presjek njegove osobnosti, koju je pokazivao na terenu, prema ljudima, događajima, ali i Hrvatskom zagorju kao kraju koji je obožavao. Kruno je volio ljude i osjećao ih na jedan poseban način i znao izvući iz njih najbolje. Nikad nismo došli na neki teren, a da s njega nismo otišli s izjavama i materijalima, često upravo zahvaljujući Kruni i njegovom šarmu te direktnom i iskrenom pristupu – rekao je, ispred Zagorskog lista, Krunin kolega Ivan Kovačić u svom govoru, istaknuvši kako je s Krunom uvijek bilo ugodno raditi, jer je on svojim posebno doziranim humorom znao dići ljude i raspoloženje i u najgoroj situaciji.

 

Krunin prijatelj i potpredsjednik Gljivarskog društva 'Maglen' Kristijan Sojč kaže kako je prošlo premalo vremena te da se prijatelji Krune sjete svaki dan. – Previše smo toga zajedničkog imali, da ga se svaki dan ne bi sjetili. Tko je bio Kruno, ne moram pričati, to svi znamo, a mi ćemo i ubuduće pokazati koliko nam je značio i koliko je bio velik čovjek – rekao je Sojč.

 

Svatko od prisutnih ima zasigurno nekoliko anegdota  i dogodovština s Krunom i o Kruni, a upravo su se takve priče razmjenjivale na ovom druženju. S okupljenima ih je podijelio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. – Jedan dan mi je rekao da ima jedno dva, tri soma mojih slika i da kud bude on s njima, da mu moram to platiti kad bude išel u mirovinu. Ja sam mu rekao da bi platio, ali nemam toliko love, pa sam ja počeo slikati njega, da tako 'prebijemo' račun. Neke od tih fotografija su i danas objavljene i one su zapravo rijetke, jer uvijek je on slikao nas, uvijek je bio s druge strane. Zato se još uvijek teško pomiriti da Kruneka nema, jer takvih ljudi, koji ostavljaju trag za sobom, je malo – rekao je župan.

 

Oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić istaknuo je kako je Kruno svojim fotografijama ispisao dio zagorske povijesti. – Smatram da bi svake godine na ovaj način trebali obilježiti sjećanje na Krunu, a kad pogledate ove fotografije, vidite kaj je sve Kruno prešel i videl kroz svoj objektiv. Kruno je bil vrlo jednostavan čovjek, s njim je bilo savršeno lako surađivati, a bio je i prepun vrhunskih ideja koje bi trebalo oživjeti, bilo gljivari ili bilo tko drugi, uz suport Grada, ali i Županije – rekao je Šimunić.

 

Osim prijatelja, otvorenju izložbe prisustvovala je i Krunina obitelj, a kćerka Sonja rekla je kako joj neizmjerno puno znači vidjeti koliko je ljudi voljelo njenog oca i čuti sve lijepe riječi koje su o njemu izgovorene te da bi voljela da se ovakvo sjećanje na njega održava svake godine.

 

Izložba se može razgledati u Gradskoj knjižnici do 17. veljače.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook