Prethodni članak
Sljedeći članak

Na ‘Zlatnoj lipi Tuhlja’ natječe se 21 zbor iz Slovenije, BiH i Hrvatske

Natjecanje je okupilo više od 500 zaljubljenika u zborsko pjevanje


U Kongresnom centru Hotela WELL u Termama Tuhelj održava se 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih skupina „Zlatna lipa Tuhlja“.

Na natjecanju nastupa 21 zbor s više od ukupno 500 pjevača, iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Iz Krapinsko-zagorske županije sudjeluju mješoviti pjevački zbor KUD-a domaćina, MPZ „Vitez” KUD-a Konjščina, Ženski vokalni ansambl Sotelia iz Huma na Sutli i Ženski vokalni sastav Kušlec iz Konjščine.


Natjecanje organizira KUD “Naša lipa“ Tuhelj, uz suorganizaciju Turističke zajednice područja Općine Tuhelj, Grada Klanjca i Općine Veliko Trgovišće i Termi Tuhelj, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Krapinsko-zagorska županija, Općina Tuhelj i Hrvatski sabor kulture. U 13 godina održavanja natjecanja, ukupni broj sudionika je 109 zborova i vokalnih skupina.


Predsjednik KUD – a Naša lipa Tuhelj Armando Slaviček poželio je svim sudionicima dobrodošlicu i prisjetio se početaka natjecanja.

- Krenuli smo skromno, s 5 zborova 2010. godine u župnoj crkvi. Trud i entuzijamzam su prepoznali mnogi, broj zborova je porastao i sada smo tu u Termama Tuhelj, razvijamo kulturni turizam, kojeg su primijetili i u Općini i Županiji, a i puno šire. Sve to ne bi bilo moguće, da nemamo podršku svih koji to rade s nama. Puno uspjeha svim zborovima – poželio je Slaviček.

Stanko Brunšek, predstavnik Termi Tuhelj, također je poželio dobrodošlicu. - Nadam se da ćete nam se vratiti i donijeti sunce i lijepo vrijeme vašom pjesmom – rekao je Brunšek.


Načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja posebno je pozdravio zborove iz BiH i Slovenije. - Kada neka manifestacija okupi preko 500 ljudi kao ova, to je sigurno razlog za osmijeh i zadovoljstvo, ali i za obavezu da se takva manifestacija podupre u što je moguće većem obimu i na sve moguće načine. Čestitke organizatorima i svima želim puno dobre vibracije, lijepih izvedbi i da se osjećate dobrodošlo i ugodno – rekao je Hercigonja.


Zamjenica župana Jasna Petek otvorila je natjecanje i poželjela dobrodošlicu u Krapinsko – zagorsku županiju. - Naša županija bogata je zelenilom, čistom i netaknutom prirodom, resursima ljekovite vode, bogata je vinogradima, kvalitetnim vinima, autohtonim proizvodima kao što su zagorski puran, mlinci, štruklji, ali naše Zagorje bogato je prije svega ljudima koji svoje slobodno vrijeme daruju društvenoj zajednici, kako bi život u našim oćinama i gradovma bio ljepši, a uz vas, veseliji i zabavniji. Naša županija bogata je zborovima, vokalnim sastavima i solistima koji uvelike oplemenjuju svako naše događanje i na lijep i kvalitetan način predstavljaju Krapinsko – zagorsku županiju i u zemlji i svijetu. Veliki pozdrav domaćim sastavima i zborovima, organizatorima, ali i svima koji ste nam došli u našu županiju – rekla je zamjenica župana.


Stručni ocjenjivački odbor u sastavu Goran Jerković, Borut Smrekar, Ivan Josip Skender i Armando Slaviček ocjenjivat će zborove prema kriterijima težina i koncepcija programa, intonacija, interpretacija, vokalna tehnika i opći umjetnički dojam.

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook