Prethodni članak
Sljedeći članak

KINO PONOSA & JEDNAKOSTI tijekom lipnja u Zagorju, prva projekcija je sutra!


Tijekom lipnja pripremljeni su filmovi koji duboko propituju svijet u kojem živimo. 

Program se otvara 5. lipnja  projekcijom filma 𝗩𝗜𝗟𝗜𝗡𝗦𝗞𝗜 𝗩𝗥𝗧  koji govori o odbačenoj trans tinejdžerici koja je pronašla utočište u kolibi samotnog beskućnika Lacija.

Nastavlja se s filmom Snajka: Dnevnik očekivanja, hit priča o ljubavi i braku dvoje ljudi iz različitih sredina, iz Hrvatske i sa Kosova.

Lipanj se zaključuje filmom Joan Baez: Ja sam glasna koji donosi intiman prikaz karijere slavne glazbenice i aktivistice.

Vilinski Vrt_datum.jpg

VILINSKI VRT

GERGŐ SOMOGYVÁRI, Mađarska, Rumunjska, Hrvatska 2023., 83'

SRIJEDA, 5.6. u 20:30  - POLANOVIĆ, Zabok

U šumovitom predgrađu Budimpešte, krije se koliba okružena ruševinama i otpadom. Otvorimo li klimava vrata, pronaći ćemo dvoje društvenih otpadnika koji su u ovom neurednom, ali čarobnom okruženju izgradili nesvakidašnju vezu. Mlađu devetnaestogodišnju Fanni, obitelj je izbacila na ulicu, jer nisu mogli prihvatiti njezin trans-identitet. Fanni je u potpunosti bila izgubljena dok nije upoznala šestesetogodišnjeg Lacija, usamljenog beskućnika koji ju je prihvatio kakva jest. Već četiri godine žive pod istim krovom poput oca i kćeri. Fanni se – kao meta učestale vladine propagande i odbačena od mađarskog društva – boji izići iz ovog skrivenog vrta, jedinog mjesta na svijetu gdje se osjeća sigurno. Iako su njihovi sukobi česti, Laci je poput dobrog roditelja, uvijek spreman pomoći, bez obzira što nema apsolutno nikakvog iskustva s rodnom neodređenošću ili tinejdžerima uopće.

Bez obzira koliko su društvene okolnosti teške, a Fanni i Laci specifični, njihove su želje najčistije - ljudske. Zasnivanje obitelji, pronalazak vlastitog identiteta i mjesta u društvu temeljni su porivi svih nas. Kroz ovu nekonvencionalnu priču, pratimo osjetljive i ponekad groteskne izazove odrastanja, ispunjene nadom, humorom i emocijama.

Nagrade:

SARAJEVO FILM FESTIVAL 2023 – posebno priznanje žirija, VERZIO FILM FESTIVAL 2023 – najbolji film (’Hungarian competition’), VERZIO FILM FESTIVAL 2023 – nagrada publike, TRIESTE FILM FESTIVAL 2024, ZAGREBDOX 2024.

Film se prikazuje u sklopu mreže KineDok.

Program je podržan od Hrvatskog audiovizualnog centra i  Zaklade ''Kultura nova''

FILMOVI LIPANJ 2024.

VILINSKI VRT, r. GERGŐ SOMOGYVÁRI

SRIJEDA, 5.6. u 20:30

SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA, r. TEA VIDOVIĆ DALIPI

SRIJEDA, 12.6. u 21:00

JOAN BAEZ: JA SAM GLASNA, r. KAREN O'CONNOR, MIRI NAVASKY, MAEVE O'BOYLE

SRIJEDA, 19.6. u 21:00

Još članaka iz "Događanja"

Facebook