Prethodni članak
Sljedeći članak

I Zagorje ima predstavnike u vrlo važnom Nacionalnom forumu dječjeg vijeća

Predstavnice Dječjih vijeća Tuhlja – Mihaela Medvedec, Pregrade – Paola Sekušak i Zaboka – Sara Premerl Peštaj, članice su Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske (NEF Hrvatska)


U prosincu 2019. godine u Opatiji je održan konstituirajući susret Nacionalnog foruma dječjih vijeća Eurochild Hrvatske, a Društvo „Naša djeca“ Opatija koordinator je NEF mreže za Hrvatsku. NEF Hrvatske čine djeca vijećnici iz Jastrebarskog, Nove Gradiške, Opatije, Velike Gorice, Čabra, Varaždina, Tuhlja, Pregrade, Zaboka i MMS pravobraniteljice za djecu.

Sudionici susreta donijeli su zaključke u kojima su izražene potrebe djece koje predstavljaju smjernice za provedbu projekta participacije te navode da je sudjelovanje djece ključ poštivanja dječjih prava, da je potrebna edukacija odraslih kako komunicirati s djecom, susreti djece i odraslih gdje će odrasli osvijestiti probleme djece, partnerstvo odraslih i djece, zalaganje da dječja participacija bude novi poticaj europskoj demokraciji, kako treba poticati digitalno građanstvo kod djece.

Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochilda omogućuje djeci i mladima ostvarivanje dječjih prava: pravo na izražavanje vlastitog mišljenja o svim stvarima koje se na njih odnose te pravo uvažavanja njihovog mišljenja od strane osoba koje odlučuju o pitanjima vezanim za život djece i mladih na lokalnom, nacionalnom i Europskom nivou. Djeluje u nekoliko europskih država: Estoniji, Hrvatskoj, Malti, Rumunjskoj i Ukrajni. Razvoj kulture sudjelovanja predstavlja snažan oblik vježbanja demokracije za odrasle i za djecu. Sudjelovanje predstavlja temeljno načelo ljudskih prava.

 

„Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“

Na Javni poziv AD-HOC akcijske projekte 2020. godine kojeg je objavila Zaklada Slagalica ispred konzorcija koji upravlja Fondom za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u okviru EGP i Norveških financijskih mehanizama Društvo „Naša djeca“ Opatija prijavilo je projekt pod nazivom „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“ Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske.

Za razvoj građanske kompetencije nije dovoljno da djeca samo poznaju ljudska prava, političke koncepte i procese, već im je potrebno omogućiti prakticiranje demokratskih načela unutar školskoga života i društvene zajednice. Ovim projektom želi se omogućiti obrazovanje za dječja prava, demokratsko i digitalno građanstvo djeci članovima NEF-a, vijećnicima DV-a i mentorima kroz neformalni oblik obrazovanja. Predviđene aktivnosti su: Edukativne interaktivne online radionice „Pucam od znanja“; Online kampanja „Dječja prava na prvom mjestu“; Online susret članova NEF-a s donosiocima odluka na lokalnom, nacionalnom nivou i EU parlamentarcima iz Hrvatske.

Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima korisnici će povećati građanske i digitalne kompetencije, senzibilizirat ćemo djecu i odrasle za potrebu uključivanja djece u procese odlučivanja od lokalne do EU razine. Projektom ćemo doprinjeti umrežavanju članova NEF-a i vijećnika dječjih vijeća iz raznih dijelova Hrvatske.

Projekt „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici – Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske“ podržan je s 4.455 Eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

U okviru projekta predstavnice iz Opatije sudjelovale su na online Generalnoj skupštini Eurochild organizacije te su imale online sastanak s gospođom Dubravkom Šuicom, EU parlamentarkom, potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju koju su upoznale s radom NEF-a Hrvatske, projektom „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“ te pozvale na sudjelovanje na zajedničkom ZOOM sastanku što će se u okviru projekta održati u kolovozu 2020. godine.

Članice NEF Hrvatska Mihaela Medvedec, Paola Sekušak, Sara Premerl Peštaj i voditeljice Dječjih vijeća Snježana Romić iz Tuhlja, Jasna Vnuk iz Pregrade i Jasenka Borovčak iz Zaboka već intenzivno prolaze interaktivne radionice na kojima djeca „mapiraju zajednicu“, osmišljavaju pitanja za panel diskusije na teme dječje participacije, a bit će posebno aktivne tijekom ljeta zajedno s djecom iz Dječjih vijeća i osmišljavati poruke, kampanje na temu „Dječja prava na prvom mjestu“ te će se sastati s donosiocima odluka ne samo u svom gradu ili općini nego i s EU parlamentarcima kako bi još u većoj mjeri utjecali na promociju i poštivanje dječjih prava, dječjeg mišljenja i aktivne dječje participacije.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica zatvorena je za sav promet. Obilazak je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar. Pred naplatom Delnice u smjeru Rijeke (A6) kolona je oko 5 km te se prekida promet u ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program