Prethodni članak
Sljedeći članak

Gitaristički koncert i zanimljivi gosti

BIstrički zvukoli 2024.


U Domu kulture u Mariji Bistrici večeras je održan i treći koncert iz ovogodišnje koncertne sezone Bistričkog zvukolika. Gitaristički koncert održale su mlade gitaristice Danica Škreblin i Inon Međugorac, čiji su gosti bili članovi Glazbene sekcije 'Dora' KPD Zlatarjeve iz Zlatara pod vodstvom prof. Mislava Svibna.

Danica Škreblin rođena je u Zagrebu 2003. godine. Studentica je druge godine na Kunstuniversitӓtu u Grazu u klasi profesora Lukasza Kuropaczewskog i Paola Pegorara. Svoje obrazovanje je započela u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u razredu profesora Tomislava Vasilja i kroz svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje ostvarila je brojne izvrsne rezultate. 2018. osvojila je prvu nagradu, a 2021. drugu nagradu na Međunarodnom gitarističkom natjecanju Ida Presti. Na Međunarodnom natjecanju „Poreč Fest“ nastupila je dva puta (2018. i 2019.) i oba puta osvojila prvu nagradu i posebne nagrade, kao i na Zagreb Guitar Festivalu 2018. i 2019. Na Zagreb Guitar Festivalu 2021. osvojila je drugo mjesto. 2019. i 2021. dobitnica je nagrade „Profesor Baltazar“ Grada Zagreba. U lipnju 2021. održala je solo recital u zagrebačkoj galeriji Lauba, a u veljači 2022. u crkvi sv. Jeronima u okviru Festivala komorne glazbe sv. Jeronima.

Inon Međugorac svira gitaru od 2011. godine. Završila je osnovnu glazbenu školu u UŠ Franje Lučića kod profesora Igora Pare. Prvi i drugi srednje je bila učenica profesora Xhevdeta Sahatxhije, a treći i četvrti srednje kod profesora Petra Kvesića. 2022. je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu. Trenutno je studentica druge godine na akademiji u klasi profesora Istvana Römera, i učenica 3. razreda srednje glazbene škole Vatroslava Lisinskog na solo pjevanju kod profesorice Lade Majić. Nastupala je kao solistica, u gitarskom duu sa sestrom Rien, i u gitarskom triu. Osvojila je nagrade na mnogim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (HDGPP, Zagreb Guitar Festival, Bistrički Zvukolik, Gorizia, Mladi Padovec, Omiš guitar fest itd.). Usavršavala se na ljetnim i zimskim školama (prof. Xhevdet Sahatxhija i prof. Tomislav Vukšić) te majstorskim radionicama (prof. Petrit Çeku, prof. Srđan Bulat, prof. Krešimir Bedek, prof. Istvan Römer, prof. Mateusz Kowalski itd.).

Zadnji koncert iz ovogodišnje sezone na rasporedu je danas, a nastupit će Duo Croatico, kojeg čine Valentin Šeremet, klarinet, alt saksofon i sopile i Martina Jembrišak, harmonika, bandoneon. Ulaz je besplatan, a koncert će se održati u Domu kulture u Mariji Bistrici u 19 sati.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook