Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Zlatni lampaš PŠ Martinščina i prikazu ‘Bijele blage z Martinščine’

Druga nagrada pripala je KUD – u Lobor i ‘Lupitvi, a treću, s prikazom ‘Negdašnje večeri’, osvojilo je Društvo Naša djeca Grada Zlatara


Zlatni lampaš večeras je u Zlataru osvojila Područna škola Martinščina s prikazom ‘Bijele blage z Martinčine’.

Pobjednici Pajdaškog sprehajanja nagrađeni su Zlatnim lampašem i novčanom nagradom od 800 eura, a nagradu je uručio župan Željko Kolar.

Župan Kolar, ujedno i izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića koji je pokrovitelj Pajdaškog sprehajanja, istaknuo je nastupi poznatih grupa na manifestacijama prikupljaju ogroman broj ljudi, ali najveća vrijednost u Zlataru je tradicija. – Ogromna je stvar što se škole s kompletnog kajkavskog govornog područja uključuju u manifestaciju. Narod koji ne poštuje svoju prošlost, nema niti svoje budućnosti. A mi u Zagorju cijenimo ono što su nas naučili naše bake i djedovi, majke i očevi, i tu tradiciju moramo prenositi na našu djecu i unuke. Jedino na taj način ćemo biti ono što jesmo – rekao je Kolar, uz čestitke organizatorima na izvrsno organiziranoj manifestaciji.– Ona je dio dodatne turističke ponude Krapinsko – zagorske županije, ovdje ima ljudi iz čitave Hrvatske i mi s ovakim manifstacijama dajemo dodatnu ponudu našim hotelima i toplicima – istaknuo je župan.

Drugu je nagradu i 600 eura osvojila je pajdašija KUD – a Lobor i prikaz ‘Lupitva’, a uručila ju je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

- Devet dana je iza nas, hvala što ste posjećivali sve naše priredbe, vjerujem da ćete i suta biti u ovako velikom broju u Zlataru – rekla je gradonačelnica, koja je pozdravila i prisutne goste, među kojima su bili i Peđa Grbin, predsjednik SDP – a Hrvatske, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac te saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.
-Hvala žiriju i hvala našim udrugama, jer Pajdaško sprehajanje se bez njih na žalost ne bi moglo održati, jedino oni uređuju naša kola. Želimo oživjeti tradiciju, ali sve manje sumještana se prijavljuje na natjecanje. Čak smo i podigli nagrade da tradicija ne bi išla u zaborav. Da nagrade budu izdašne, pomaže nam i naša Krapinsko – zagorska županija – rekla je gradonačelnica.


Treću nagradu od 400 eura, s prikazom ‘Negdašnje večeri’, osvojilo je Društvo Naša djeca Grada Zlatara, a nagradu je uručila predsjednica Općinskog vijeća Danijela Findak, koja je čestitala svim natjecateljima na velikom trudu koji su uložili.


Ove je godine na najpolularnijoj vanjskoj priredbi Dana kajkavske riječi sudjelovalo osam pajdašija, koje su svojim prikazima oživjeti zagorske običaje i tradiciju - KUD Lobor, KUD Belec, KUD Josip Gnec iz Bednje, Društvo Naša djeca Grada Zlatara i Područna škola Martinščina.


Predstavljanja sudionika pratio je žiri u sastavu Mladenka Mikulec Šimunec, Martina Belina, Nevenka Gregurić, Đurđa Drašić i Monika Švenda.


Ove je godine u sklopu Dana kajkavske riječi uvedena i nagrada za najljepše uređen izlog, koju je predsjednica TZ Zlatni istok Zagorja Patricija Šarkanj uručila Udruženju obrtnika Zlatar.


Voditelj programa bio je Ivan Fiolić-Fio. Posjetitelje su zabavljali Zvuci Zagorja i grupa Vigor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook