Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo gdje počinje ovaj poznati festival


Uskoro će se održati Prvi ovogodišnji koncert u sklopu jubilarnog 30. Festivala Orgulje Heferer! Koncert će se održati u nedjelju 9. lipnja 2024. u 19 sati. u Velikoj Erpenji u župnoj crkvi Sveta Tri Kralja. Na koncertu će nastupiti mladi glazbenici; sopranistica Barbara Suhodolčan Vrbički i orguljaš Dubravko Ćepulić Polgar. 

Festival Orgulje Heferer Festival Orgulje Heferer, održava se od 1994. godine te će ove godine slaviti jubilarnih 30 godina postojanja.

Festival Orgulje Heferer, kojeg već 4. godinu za redom organizira udruga Kajkaviana zajedno sa Umjetničkom radionicom Heferer, nacionalni je festival na kojem mladi, ali i afirmirani hrvatski i inozemni orguljaši, uz svoje kolege vokalne i instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske. Koncerti se održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava Umjetnička radionica Heferer. Održavanje koncerata na obnovljenim, iznimno vrijednim, povijesnim instrumentima doprinosi njihovoj revitalizaciji te time i očuvanju kulturne baštine. Važno je naglasiti kako je ulaz na koncerte slobodan, čime se kulturni sadržaj što ga Festival promovira čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima. Također, mnoga mjesta u kojima se koncerti održavaju nemaju razvijeni koncertni i glazbeni život, stoga su koncerti Festivala Heferer jedan od rijetkih (ali važnih!) doprinosa razvoju glazbene kulture tih lokaliteta.

Ove jubilarne godine održat će se 20 koncerata diljem Hrvatske, a Festival će započeti 9.6. koncertom u Velikoj Erpenji gdje će nastupiti sopranistica Barbara Suhodolčan i Dubravko Ćepulić Polgar na orguljama. Od prošle godine, Festival je poprimio i međunarodni karakter; i ove godine u suradnji sa festivalom Rokovo poletje u Šmarju u Sloveniji hrvatski umjetnici održat će jedan koncert tamo, dok će slovenski umjetnici u Hrvatskoj održati jedan koncert u sklopu Festivala Orgulje Heferer.

Umjetnička radionica Heferer (kontinuirano djelujući preko 170 godina) u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH te uz pomoć regionalnih i lokalnih uprava i samouprava te nadležnih župnih ureda, već pedesetak godina ulaže velike napore u provedbi kvalitetne obnove vrijednih povijesnih instrumenata (orgulja, harmonija, klavira), spomenika nacionalne kulturne baštine. Započevši početkom 70-tih godina prošlog stoljeća do danas ih je obnovljeno više od stotinu. Na taj su način od propadanja spašeni vrijedni povijesni instrumenti kao svjedočanstva ljudskog umijeća iz vremena kada su sagrađeni.

30. Festival Orgulje Heferer sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija RH, te od strane regionalnih i lokalnih jedinica vlasti.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook