Prethodni članak
Sljedeći članak

Dječjim popevkama završili Dani kajkavske riječi


Festivalom dječje kajkavske popevke, koji je doživio 52. rođendan, završili su ovogodišnji Dani kajkavske kulture , koji se u Zlataru održavaju svakoga rujna od 1970. godine.

Gošće iz Konjščine - ŽVS Kušlec

Tri su priredbe najmlađih kajkavaca okosnica manifestacije  čiji su pokrovitelji Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture i medija i Krapinsko-zagorska županija, a pokrovitelj priredbi za djecu i mlade je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.. To su likovna izložba Čovjek čovjeku, Zbor malih pjesnika i Festival  dječje kajkavske popevke. Na ovogodišnjem festivalu izvedeno je 17 popevki koje su skladali učenici pod mentorstvom svojih učitelja glazbene kulture, uglazbivši stihove svojih vršnjaka, sudionika prošlogodišnjega Zbora malih pjesnika. Pratio ih je Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda. Ako su mjerilo duljina pljeska publike i uzvici „bravo“, onda  je najveće simpatije publike osvojila   Klara Šimag, učenica OŠ Sveti Križ Začretje, pjevajući popevku  „Lepe Zagorje“. Njezin je mentor Mihael Križančić.

Barbara Othman s majkom Rozikom i đacima iz Ludbrega

I četvero učenika OŠ iz Ludbrega oduševilo je publiku pjevajući popevku o bakinoj gibanici, a baka, umirovljena učiteljica glazbene kulture Rozika Othman, sjedila je u publici. Uživala je  što je dio kvarteta i njezin unuk, Josip Vrućina, čije je pedagoško djelo nastavila njezina kći, operna umjetnica Barbara Othman, čiji su pjevački počeci vezani za zlatarsku manifestaciju. Kao gošće  nastupio je afirmirani i često nagrađivani Ženski vokalni sastav „Kušlec“ iz Konjščine.

Festival su pratili krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac, župan KZŽ Željko Kolar i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, te gradonačelnik Pregrade, Marko Vešligaj, i načelnica općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec. Lijepo vrijeme i dobra organizacija pridonijeli su uspješnosti ovogodišnjih Dana, pri čemu treba naglasiti poseban doprinos Gordane Valjak, ravnateljice Pučkog učilišta dr. Jurja Žerjavića. 

Gordana Valjak

Još članaka iz "Događanja"

Facebook