Prethodni članak
Sljedeći članak

CITY MODUS: Humanitarnu modnu reviju u nedjelju će u Krapini nositi gradonačelnice i načelnice zajedno sa ženama oboljelim od raka dojke

U Maloj dvorani POU Krapina, u nedjelju u 18 sati, za rad udruge žena oboljelih od raka dojke PINK LIFE


Već šestu godinu za redom, a ove godine i drugu godinu za redom 23. listopada u Krapini, pod visokim pokroviteljstvom Krapinsko zagorske županije s početkom u 18 sati održat će se humanitarno-modna revija City modus 2022., koja kao i sve godine do sada humanitarnog karaktera. Ove godine bit će to za rad udruge žena oboljelih od raka dojke PINK LIFE. Cijeli događaj je i ove godine u organizaciji Hane Tabaković i Ive Loparić Kontek, idejnih začetnica humanitarno modnog projekta CITY MODUS.

Kako je danas na konferenciji za novinare u Krapini rekla Iva Loparić Kontek, na reviji će se predstaviti 8 hrvatskih dizajnera – modni salon Botun, Vibela,multibrand store Calico, I do vjenčanice i večernje haljine,dizajnerski nakit Cyber look, kao i vrlo poznata dizajnerica iz Krapine Monika Hršak. Reviju će nositi žene iz javnog i političkog života Krapinsko zagorske županije, pa će između ostalih reviju nositi i gradonačelnica grada Zlatara- Jasenka Auguštan Pentek, zatim žene iz udruge, koje se liječe od raka dojke ili su ga preboljele te brojne osobe iz javnog života Hrvatske. U glazbenom dijelu programa nastupit će Lucija Jelušić, Gordana Ivanjek Tušek, Marko Vukes, Mirko Švenda Žiga i Bojan Jambrošić.

Hana Tabaković istaknula je da je smrtnost od raka dojke jako velika i bitno je da se bolest otkrije na vrijeme.- To je razlog zašto smo krenuli s ovim projektom. Veliko hvala Županiji i županu koji je ovo prepoznao. Drugu godinu smo ovdje i sretni smo zbog toga, u najtežoj godini korone ovdje smo to po prvi puta odradili i veselimo se što smo ove godine opet u Krapini. Hvala i gradonačelnicama i načelnicama koje su odlučile nositi reviju zajedno s oboljelim ženama – rekla je Tabaković.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je listopad ružičasti mjesec u KZŽ u punom smislu te riječi. - Započeli smo 1. listopada ružičastim osvjetljenjem naše županijske zgrade, a nastavili događanjima naše udruge Europa Donna i proslavom njihove 20. godišnjice, udruge koja se bavi prevencijom, edukacijom i informiranjem žena o raku dojke. Jako nam je drago što i ove godine imamo priliku u Krapini biti domaćini jednog jako lijepog humanitarnog eventa, zahvaljujem Ivi i Hani što su prepoznale Krapinsko – zagorsku županiju kao županiju koja jako puno ulaže u prevenciju i edukaciju o raku dojke. Rak dojke je na prvom mjestu od zloćudnih bolesti od kojih obolijevaju žena, a na trećem po smrtnosti. U KZŽ 2020. godine umrla je 21 žena od raka dojke, na 100 tisuća stanovnika to su 33 žene, nešto manje od prosjeka RH, ali još uvijek mnogo. Stoga je izuzetno važno raditi na prevenciji prije svega, informirati žene o mogućnostima gdje i kako mogu obaviti preventivne preglede i ponovno naglasiti važnost Nacionalnog porgrama prevencije raka dojke koji u KZŽ postoji od 2006. godine. U koordinaciji našeg Zavoda za javno zdravstvo mi na dva mjesta u županiji možemo obaviti mamografski preventivni pregled u sklopu Nacionalnog programa, a to su OB Zabok i naša Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice. Sve žene u godinama od 50 do 69 na kućnu adresu dobivaju pozive za preventivni mamografski pregled, pa ja ovim putem još jednom pozivam sve koji na kućnu adresu dobiju poziv da se jave, jer možda baš taj pregled znači život jedne od nas – rekla je Petek te pozvala sve zainteresirane na modnu reviju u nedjelju.

Župan Željko Kolar zahvalio je organizatorima što su Županiju uključili u ovaj humanitarni projekt. - Nama je stvarno stalo i to pokazujemo svojim aktivnostima, ne samo u ovom mjesecu, nego i kroz čitavu godinu, stalno aludirajući na preventivne preglede koji mogu spasiti život. Često u svakodnevnom kontaktu s ljudima čujemo da se žale na strahovito duge liste čekanja za pojedine preglede, a ovdje zahvaljujući Nacionalnom programu na kućnu adresu dobijete poziv i u najkraćem roku možete napraviti preventivni pregled koji vam možespasiti život. Zbog toga mi je drago što smo po odazivu KZŽ iznad hrvatskog projeka, po smrtnosti ispod prosjeka, ali je to još daleko od onga što bismo željeli – rekao je župan te pozvao sve koji mogu da se pridruže reviji i daju podršku.

- Unaprijed se nudimo i za iduće godine da budemo dio ove sjajne priče, s time da ćemo krenuti na način da ćemo obilaziti razne dijelove KZŽ, mijenjati mjesta kako bi skrenuli pozornost i dolazili što bliže s porukom ženama, da ih što više motiviramo i angažiramo, ne samo kontrolnim pregledima, nego da se uključe i u promociju sjajnog projekta – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook