Prethodni članak
Sljedeći članak

Zorana nevinog strpali u zatvor. Sud u Zlataru presudio da mu država mora platiti odštetu

  • Sud ilustracija presuda

    Foto: Ilustracija/ Duško Jaramaz/ Pixsell


Foto: Ilustracija/ Pixsell/Duško Jaramaz

Republika Hrvatska Zoranu iz Zagreba mora platiti 16.957,66 eura odštete i 3.786,77 eura sudskih troškova (sve plus kamate), presudio je danas Općinski sud u Zlataru po svojoj Stalnoj službi u Zaboku.

Naime, Zoran je tužio državu jer je tijekom kaznenog postupka koji se protiv njega svojedobno vodio bio uhićen i lišen slobode dana 11.03.2020. godine, a istražni zatvor određen mu je rješenjem suca istrage Županijskog suda u Zagrebu od 13.03.2020. godine te je trajao bez prekida do 22.05.2020. godine. I ne samo to, kad mu je ukinut istražni zatvor, Zoranu su izrečene mjere opreza zabrane približavanja bivšoj supruzi i mlt. sinu te mjera opreza udaljenja iz svog doma, odnosno iz stana koji je u njegovom vlasništvu i u kojem je stanovao prije uhićenja.

Nakon što je taj kazneni postupak protiv njega obustavljen, ispalo je da je u zatvoru bio nevin te se pokušao mirnim putem nagoditi s državom da mu plati štetu koja mu je nastala jer je neosnovano bio u zatvoru i jer neosnovano nije smio živjeti u svom stanu, no, nije se uspio nagoditi s državom pa ju je tužio i, eto, danas dobio spor.

Naime, kako se navodi u obrazloženju presude koju je danas objavio Općinski sud u Zlataru, Zoran ima obrt i ima svoje redovite klijente i dogovorene poslove, a kako je bio više od dva mjeseca u zatvoru, klijentima nije moga pružati ugovorene usluge pa su mu propali mnogi poslovi i zarada. Isto tako, kako nakon puštanja iz zatvora desetak mjeseci nije smio živjeti u svom stanu, iznajmio je drugi i plaćao ga 350 eura mjesečno.

Svu tu materijalnu štetu potraživao je od države, a, kao što smo uvodno istaknuli, današnjom presudom Općinskog suda u Zlataru trebao bi je sad i dobiti.

Kažemo 'trebao', budući da je presuda za sada nepravomoćna i Republika Hrvatska se na nju ima pravo žaliti u roku od 15 dana nadležnom županijskom sudu.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook