Prethodni članak
Sljedeći članak

Vozač, koji je pijan odvezao u smrt svoju djevojku plakao na ispitivanju

O njegovoj daljnjoj sudbini odlučit će sudac istrage


fotografija je ilustracija, a ne s mjesta događaja

Mihaela H. (26) poželjela je pojesti nešto u McDonaldsu. Bilo je to oko dva sata iza ponoći u petak kada se sa zagrebačkog Bukovca spustila do ‘granice‘ Maksimira i Dubrave sa svojim dečkom, Sesvečaninom Jakovom V. (25). On je sjeo za volan njezina BMW1 zagrebačkih oznaka, no nažalost, na željenu lokaciju stigli nisu. Mihaelino srce prestalo je kucati u 2.30 sati od stravičnih posljedica prometne nesreće u Mandlovoj ulici koju je, pod vidnim utjecajem alkohola, skrivio upravo 25-godišnjak, piše jutarnji.

Rano jutros, nakon noći provedene kod pritvorskog nadzornika gdje je osumnjičeni vozač doveden kasno sinoć uz kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnih ishodom, vidno shrvan i s vidljivom ozljedom na glavi, u pratnji policije u lisicama doveden je na ispitivanje u prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu gdje se posuo pepelom i plakao. A o njegovoj daljnjoj sudbini odlučit će sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu s obzirom da tužitelji za njega predlažu jednomjesečni istražni zatvor.

Policijskim očevidom je utvrđeno da je on oko 2.30 sati sa 1,11 promila alkohola u krvi vozio BMW lijevom prometnom trakom Mandlove kada je zbog nepropisne brzine kretanja vozila, dakle znatno više od dozvoljenih 50 km/h u naseljenom mjestu, kao i zbog vlažnog kolnika, prešao u kočenju na desni prometni trak gdje je preko rubnog kamena sletio na travu. Nastavio se potom nekontrolirano kretati u smjeru juga naletjevši na stup javne rasvjete od koji je odbačen ponovno na travu. Za razliku od vozača koji je samo pukim slučajem prošao bez težih ozljeda, njegova suputnica je podlegla stravičnim višestrukim prijelomima na mjestu tragedije te je policija njezinoj obitelji jedino mogla uputiti poziv koji niti jedan roditelj ne želi primiti.

Krivac nesreće na mjestu tragedije, prema pričanjima svjedoka, očevidaca bio je u totalnom šoku i neutješno plakao očito svjestan situacije ali i posljedica užasa koji je zavio nekoliko obitelji u crno te pritom ostavio bez majke, dijete svoje preminule djevojke.

Njezino tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na obdukciju, a vozač je odmah nakon nesreće priveden u Jedinicu za zadržavanje i prepratu kako bi se prvo otrijeznio. Zatim je podvrgnut kriminalističkom istraživanju koje je potrajalo do kasno sinoć, nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku.

Ključne odgovore na pitanja, kako to obično biva, dat će tijekom istrage i sudskog postupka kada do njega dođe, niz vještaka od prometnog pa sve do vještaka toksikologa.

Inače, policija je s tim mladićem već ranije imala posla, a postupali su prema njemu i u prometu kada je, kako doznaje jutarnji, bio odbio testiranje pa je kažnjen, ali je bio prijavljen i zbog posjedovanja opojnog sredstva.

Naime, nije prvi puta zatečen pod utjecajem alkohola za volanom. Bilo je to i u lipnju 2019. godine u večernjim satima kada ga je policija zaustavila u Trakošćanskoj ulici tijekom kontrole prometa. Ponudili su mu tom prilikom test na droge kao i uzimanje uzoraka urina, no mladić je to odbio. U isto vrijeme alkotest je pao napuhavši 0,67 promila, a na sve kod sebe tom prilikom nije imao ni vozačku dozvolu tako da mu je sesvetski sud za sva tri grijeha izrekao 13.300 kuna, ali ista mu je nešto bila umanjena jer je dva dana bio pod ingerencijom policije. A sudac mu je ujedno izrekao i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja B kategorijom pola godine. Navedeni sudski postupak, kako doznajemo, vozač je bio ignorirao, a je li platio odrezanu kaznu nije poznato.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook