Prethodni članak
Sljedeći članak

VODITELJ LOKALA U Z. BISTRICI: Naša namjera objave nije širenje dezinformacija o lažnom novcu, već upozorenje javnosti


Našoj redakciji javio se voditelj caffe bara As i caffe bara Štacija iz Zlatar Bistrice vezano za vijest koju smo donijeli danas kako se na društvenim mrežama pojavila informacija da je caffe bar Štacija na Facebooku objavu u kojoj stoji da je jučer na području Zlatar Bistrice došlo do opticaja krivotvorenih novčanica od 200 kuna.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Naime, radi se o nepotpunim i neprovjerenim informacijama u Vašem članku (http://www.zagorje.com/clanak/vijesti/facebookom-kruzi-lazna-informacija-da-je-na-podrucju-zlatar-bistrice-doslo-do-opticaja-kri?fbclid=IwAR3VwtrM5aQXQgbvs8xCIsX-Vs3GCN1RY3y_zKI_ZNm0ZMbTNl6r8jYyhbk)

Sporna situacija se dogodila jučer u Utorak 30.07.2019., u popodnevnim satima, u caffe bar As; Vladimira Nazora 2; Zlatar Bistrica, od strane nepoznatog počinitelja.

Netko od gostiju je nehotice ili namjerno (ne ulazeći u motive istih) platio robu/uslugu sa lažnom novčanicom (sa natpisom "filmski novac") od 200,00 kn, čija vjerodostojnost nije odmah utvrđena, već sljedeći dan prilikom provjere prošlodnevnog prometa, prije odnosa utršaka prometa lokala u banku.

Naime, objavu o opticaju krivotvorenih/lažnih ili filmskih, tj NEVAŽEĆIH novčanica koje se legalno ne smiju koristiti kao sredstvo plaćanja dobara ili usluga, podijelili smo na facebook stranicama naših lokala caffe bar "As" i caffe bar "Štacija", kako bi pozvali javnost na oprez, a korištenje navedenom novčanicom ćemo prijaviti nadležnoj policijskoj postaji.

Naša namjera objave nije širenje dezinformacija o krivotvorenom/lažnom novcu, makar bio on i filmski, na način opisan Vašom objavom na zagorje.com, već da se upozori javnost na nastalu situaciju. Još jednom napominjemo, tim novcem, LAŽNIM NOVCEM, izvršeno je plaćanje usluge u navedenom lokalu, a objava je poslana u cilju upozorenja.

Napominjemo da u čl. 274. (NN 144/12, 56/15) Kazneni zakon - Kaznena djela krivotvorenja - Krivotvorenje novca navodi se sljedeće:
Stavak 1. Tko izradi lažni novac, preinači pravi novac ili takav novac pribavi, posjeduje, uveze, izveze, prima ili prenosi s ciljem stavljanja u optjecaj kao pravog ili ga stavi u optjecaj kao pravi
- kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Stavak 2. Tko lažni novac koji je primio u uvjerenju da je pravi, saznavši da je lažan, stavi u optjecaj,
- kaznit će se kaznom zatvora do tri godine

Vezano na dio teksta iz Vašeg članka:
"Riječ je o tzv. filmskoj novčanici koja nije krivotvorina već naizgled želi postići izgled krivotvorine."

- Krivotvorina jest u ovom slučaju, falsificirana/lažna novčanica, koja se pokušava podvaliti za nešto što zapravo nije, makar na njoj stajao sitni natpis "filmski novac" (služi kao imitacija novca na filmskim setovima), ali nije dozvoljena uporaba istog u platnom prometu što je i obuhvaćeno Kaznenim zakonom kao kazneno djelo. Sa druge strane, krivotvorina/falsifikat imitira ono što bi trebalo biti pravo- u ovom slučaju pravi novac, a ne kao što ste Vi naveli da želi postići izgled krivotvorine.

Vezano za dio teksta iz Vašeg članka:
"Je li riječ o nečijem propustu ili neslanoj šali, nismo saznali."

- Propust se nažalost dogodio. Nepažnja osoblja, ljudski faktor, nepažnja kod preuzimanja i provjere novca itd... ali definitivno nije neslana šala.

- Danas smo bili mi, a sutra možete biti Vi!.

S poštovanjem,

Danijel Bartolek
- voditelj lokala

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Predmet na kolniku na autocesti A7 između tunela TRSAT i tunela KATARINA u smjeru GP Rupa. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez.  Promet teče u kolonama, usporeno, zbog pojačanog priljeva vozila u zona...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program