Prethodni članak
Sljedeći članak

['SLIJEDI ME'] Zagorskim cestama 'lovi' jedan presretač

Civilni policijski Audi u potrazi je za nesavjesnim vozačima, a najveću brzinu od 200 km/h izmjerili su vozaču na autocesti A2 Zagreb - Macelj u visini Zaboka

  • presretač audi

    presretač audi


Policijska uprava krapinsko – zagorska ima jednog policijskog presretača, bijeli AudiA4. Riječ je o civilnom policijskom automobilu koji lovi vozače s velikim prekoračenjima u brzini. U navedeni civilni policijski automobil ugrađen je mjerni uređaj marke „Cleartone Puma SE 6 Proline“, namijenjen za bilježenje prometnih prekršaja prekoračenja brzine kretanja motornih vozila i drugih prekršaja (prednost prolaska, pretjecanje, nepropuštanje pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima od strane vozača motornih vozila, itd.). Navedeni uređaj namijenjen je za snimanje video zapisa bilo to stacionarno ili u pokretu. U automobilu s unutrašnje strane ispod stakla su ugrađene plave bljeskalice s prednje i stražnje strane te displej s naredbama koje se izdaju vozačima prilikom zaustavljanja istih ili bilo kakvog događaja na cesti. Automobil se koristi na svim lokalnim, županijskim i državnim cestama te na autocesti, pojasnio nam je glasnogovornik Policijske uprave krapinsko – zagorske Zoran Lončar.

'Slijedite me'

Kako to funkcionira na cesti? Policijski službenici sa civilnim policijskim automobilom (presretač) kada zamijeti sudionika u prometu da krši prometna pravila, najčešće prekoračenje brzine, kreće za istim te ga slijedi na određenoj duljini i sni ma ga s ugrađenom kamerom u automobilu. Prilikom snimanja policijski službenik (suvozač) na monitoru prati kretanja prekršitelja i njegovu brzinu i ako se utvrdi prekršaj istog on pohranjuje snimku na monitoru te se kreće u fazu zaustavljanja prekršitelja na način da se pale bljeskalice na prednjoj i stražnjoj strani vozila kako bi se upozorili sudionici u prometu da se radi o civilnom policijskom automobilu te se vozilo prekršitelja prestiže i na displej koji se nalazi sa stražnje strane ispod vjetrobranskog stakla ispisuju naredbe na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku najčešće „Slijedite me“ ovisno o kakvom se vozilu prekršitelja radi tj. kakve ima registarske pločice. Nakon toga se navedeno vozilo zaustavlja na prikladnom mjesto kako se ne bi remetio normalni tijek prometa.

Naplata novčanih kazni

U razdoblju od 01.01. do 31.10.2018. godine najveća brzina van naseljenog mjesta izmjerena je 200 km/h na autocesti A/2 u visini grada Zaboka i to dana 22.12.2018. godine te je vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu od 500 kuna, dok je najveća izmjerena brzina prekoračenja brzine u naseljenom mjestu iznosila 100 km/h i to na kolniku Državne ceste broj 1 u mjestu Velika Ves dana 29.12.2018. godine, te je vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. Ukupno je po brzini poduzeto 234 mjere u prometu. U razdoblju od 01.01. do 15.04.2019. godine najveća brzina van naseljenog mjesta izmjerena je 190 km/h na autocesti A/2 u visini Brezove i to dana 08.02.2019. godine u 15.58 sati te je vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu od 500 kuna, dok je najveća izmjerena brzina prekoračenja brzine u naseljenom mjestu iznosila 75 km/h i to na kolniku Državne ceste broj 24 u mjestu Lug Poznanovečki dana 13.04.2019. godine u 23.26 sati te je vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu od 250 kuna. Ukupno je po brzini poduzeto 76 mjera u prometu. Novčane kazne za prekoračenje brzine su opisane u člancima 53. (za naseljeno mjesto) i 54. (van naseljenog mjesta) ZSPC-a.

Kolike su novčane kazne?

Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio. Ukoliko je brzina do 10 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, novčana kazna iznosi 300 kuna. Kazna iznosi 500 kuna kada je brzina 10 do 20 km na sat veća od dopuštene. Ukoliko vozite 20 do 30 km na sat više od dopuštene kazna je 1.000 kuna, a za brzinu veću 30 do 50 km na sat više kazna je 2.000 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Na cesti izvan naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom, a najviše: 130 km na sat na autocestama, 110 km na sat na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti, 90 km na sat na ostalim cestama. Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Kaznom u iznosu od 1.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 10 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine kažnjava se s 500 kuna.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

U Gorskom kotaru ponegdje ima magle, a kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru.  Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi.  Do 23. prosinca između ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program