Prethodni članak
Sljedeći članak

POLICIJA OBJAVILA: Ovo je najčešći uzrok prometnih nesreća u Zagorju


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u veljači obavili očevid kod 54 prometne nesreće što za 3,8 posto više nego u veljači 2022. godine, priopćila je PU krapinsko - zagorska.

Kako navode u svom opširnom i detaljnom izvješću, nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 14 nesreća s ozlijeđenim osobama četiri osobe su zadobile teške, 16 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede, dok je u 40 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama manji je za 6,7 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu za 8,1 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 100,0 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 6,7 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 20 osoba što je za 17,6 posto više nego u veljači 2022. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je sedam sudionika od kojih su dvije osobe su zadobile teže, a pet osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (47 sudionika) ili 40,8 posto od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Nepropisno kretanje vozila kolnikom najčešći uzrok prometnih nesreća. 19 nesreća ili 35,2 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila na kolniku. Zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku ozlijeđeno je deset osoba od kojih su dvije osobe zadobile teške, a osam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova i slijetanja vozila s ceste po – 15 nesreća. Prilikom međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova ozlijeđeno je 11 osoba od kojih je jedna osoba zadobila teške, a deset osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok su prilikom slijetanja vozila ozlijeđene su četiri osobe od kojih su dvije osobe zadobile teške, a dvije osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede.


Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota s 13 obavljenih očevida, te petak i nedjelja sa po devet prometnih nesreća, a najsigurnija bila je srijeda s četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana bilo je razdoblje između 12 i 13 sati sa šest obavljenih očevida, zatim između 01 i 02 sata, između 11 i 12 sati i između 19 i 20 sati sa po četiri obavljena očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je od 03 do 05 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovao je 115 sudionika od čega su bila 82 vozača, 31 putnik i dva pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 16 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 19,5 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani su u 52 prometne nesreće sudjelovala 102 sudionika od čega su bilo 68 vozača, 26 putnika i osam pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 14 ili 20,6 posto vozača pod utjecajem alkohola. U mjesecu veljači ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 14 vozača ili 20,6 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 1,1 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u veljači evidentirali su 1357 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 532 prekršaja što iznosi 39,2 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (138) prekršaja i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (90) prekršaja. Utvrđena su i 42 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 40 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 19 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 15 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, devet prekršaja odbijanja alkotestiranja, šest prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te pet prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem droga itd.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook