Prethodni članak
Sljedeći članak

DORH: Provodimo izvide o Mataniću


DORH je objavio da se provode izvodi o slučaju redatelja Daliboru Mataniću za kojeg se doznalo da je spolno uznemiravao kolegice.

"Povodom zaprimljenih upita novinara o postupanju Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu u odnosu na više medijskih objava o možebitnom počinjenju kaznenih djela, za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja muške osobe (1975.), odgovaramo da policija, u koordinaciji s ovim državnim odvjetništvom, provodi izvide", poručuju su iz DORH-a, piše Index.

"Odluka o daljnjim radnjama bit će donesena po primitku rezultata kriminalističkog istraživanja, priopćilo je još Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu.

Podsjetimo, u petak je objavljeno da je redatelj Dalibor Matanić seksualno uznemiravao kolegice te zbog toga izgubio angažmane. Nakon toga se na Facebooku oglasio i Matanić te priznao da je uznemiravao kolegice pod utjecajem droge i alkohola, izrazio žaljenje te naveo da se prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti.

"Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode.. Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga", rekao je.

Svjedočanstva glumica

Večernji list jučer je objavio svjedočanstva glumica koje su imale neugodna iskustva s Matanićem.

"Prvo nelagodno iskustvo s njim imala sam prije deset godina, kada je kolegu i mene na snimanju jedne reklame tjerao na seksualnu interakciju, što sam odbila. Povukla sam se iz tog kruga i jedno vrijeme imala mira, ali prije nešto više od dvije godine počeo mi se opet javljati, porukama u bilo koje doba dana ili noći, uporno me pozivajući na 'secret white partyje', što god to značilo.

Rekla sam mu da ću njegove poruke pokazati drugima, da imam zaručnika i da me pusti na miru, na što bi uvijek rekao da se samo šalio, povukao se i nakon nekoliko mjeseci nastavio po starom. Ako bismo se sreli uživo, pogotovo ako je bio s obitelji, djelovao je kao da mu je neugodno. Tek sam kasnije saznala da su i druge cure imale isti problem", rekla je jedna od njih.

"Ponekad sam se osjećala kao suučesnica"

"Dojam svih nas je da je birao osobe koje su mlađe, ne znaju se postaviti ili su u strahu od gubitka posla. To se pogotovo odnosi na mlade glumice pred kojima je karijera, a Matanić snima dvije serije godišnje, filmove, spotove, reklame... I još se u javnosti predstavlja kao ispravan tip i borac za prava žena.

Imale smo dojam da se njega štiti, pogotovo iz nekih ljevičarskih krugova koji su morali za sve znati, da je nedodirljiv i da bi progovaranje o problemu značilo zatvorena vrata za rad u budućnosti.

Ponekad sam se i sama osjećala kao suučesnica znajući za neke od tih stvari, slušajući neprimjerene komentare, gledajući usputno dodirivanje i pokušavajući se pobrinuti da snimanje usprkos svemu protekne što bezbolnije. Osjećala sam krivnju i odgovornost prema mlađim kolegicama, a istovremeno i nemoć da išta učinim u okruženju u kojem se takvo ponašanje relativiziralo.

Pitam se što je sa svim tim poznatim ženama koje su u njegovu bliskom krugu, a koje su itekako glasne po pitanju ženskih prava, je li moguće da zaista nisu ništa znale", govori sugovornica Večernjeg.

No na koji je točno način Matanić uznemiravao kolegice?

Kako neslužbeno doznajemo, Matanić je godinama suradnice i studentice uznemiravao slanjem poruka seksualnog sadržaja. Riječ je bila o porukama i fotografijama lascivnog sadržaja, a osim što ih je navodno slao, slične je i tražio natrag. Redatelj je navodno koristio opciju "nestajućih poruka" koje se mogu otvoriti samo jednom, a Večernji list je otkrio i da se koristio Viberom kako bi dodatno onemogućio dokaze jer ta aplikacija ima i funkciju koja pošiljatelja obavještava ako primateljica njegovih poruka snimi sliku zaslona, što ih je, prema pisanju Večernjeg, nekoliko pokušalo učiniti.

Isto tako, neke od djevojaka koje su anonimno progovorile o svemu rekle su da su izbjegavale ići na partije na kojima je bio on da izbjegnu neugodne situacije, šlatanja, neprimjerena dodirivanja i pozive da se nađu nasamo. Navodno se uz pozive na susrete nasamo često spominjala i droga.

Iste stvari su, kako doznajemo, doživljavale i studentice Akademije dramske umjetnosti, gdje je Matanić predavao. Neslužbeno doznajemo da su neprimjereno ponašanje od njega doživjele gotovo sve studentice jedne godine na Akademiji.

Spominje se broj od čak 200 žena koje su doživjele ovakvu vrstu ponašanja. Neke od njih tek su postale punoljetne.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook