Prethodni članak
Sljedeći članak

Bivši policajac mislio da ga žena vara pa pucao u susjeda. Ne ide u zatvor, nego na psihijatriju


Bivši policajac Branko Mamić osuđen je jučer na sudu u Splitu za pokušaj teškog ubojstva susjeda Jerka M., u kojeg je ispalio tri hica, piše Dalmatinski portal. Mamić neće u zatvor jer je procijenjeno kako je djelo počinio u neubrojivom stanju zbog teškog kroničnog psihotičnog perzistentnog sumanutog poremećaja s dominantno prisutnim idejama ljubomore.

Sud je zaključio da Mamić zbog ljubomore nije mogao shvatiti značenje svog postupanja, niti vladati svojom voljom. Okrivljeniku je određen smještaj u psihijatrijskoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci. U presudi stoji kako je okrivljenik početkom prosinca 2022. stvorio fikciju da ga supruga vara sa susjedom i da je on uzrok raspada njihovog braka.

Uzrok takvog razmišljanja su bile poruke koje je njegova supruga razmjenjivala sa žrtvom. Počeo je osjećati nekontroliranu ljubomoru, bijes i prijezir prema žrtvi. U više navrata je fizički i verbalno napadao suprugu i Jerka M., bez obzira na to što su mu oni govorili da nije u pravu.

Mamić se odlučio osvetiti Jerku M. i nasrnuo je na njega u Trogiru kad je ovaj pokušao ući u automobil. Napao ga je da izlazi s njegovom ženom, hvatao i vukao za majicu, nekoliko puta udario šakom u glavu i razbio mu usnu.

Kad su ga A. Ž. i M. Š. udaljili od Jerka M., izvadio je pištolj, došao do njegovog vozila i kroz otvoren prozor na vratima vozača u pravcu njegove glave ispalio najmanje tri hica. Žrtvi je zadao dvije osobito teške i po život opasne ozljede i žrtva je samo pukim slučajem preživjela.

Mamić je zatim pobjegao svojim terencem BMW X5. Pokrenuta je velika potraga, a Mamić se u konačnici predao nakon višednevnog skrivanja. Tijekom suđenja je ispričao kako je pitao Jerka M. zbog čega lajka slike njegove supruge i njega, što je ovaj negirao.

Tražio ga je i da mu preda svoj mobitel, što je Jerko M. odbio. "Čuvao ga je kao dijamant", rekao je Mamić. Tvrdio je i da ga je Jerko M. udario nogom u prsa.

"Ako sam i pucao iz pištolja, ja se toga ne sjećam, ali ako sam pucao, to sam napravio iz straha", poručio je Mamić. Okrivio je i čovjeka koji ga je udaljio od žrtve.

"Fizički me napao i prijetio mi. Sa sigurnošću mogu reći da se ništa od ovog ne bi dogodilo da se on nije umiješao u sukob, već bi se ja i Jerko M. razišli bez ikakvog problema", naglasio je. Na sudu je svjedočio i Jerko M.

Rekao je kako još uvijek ima noćne more, teško jede i ne vidi na lijevo oko. Priznao je kako je Mamića odgurnuo, ali tvrdi da ga nije udario. Mamiću je nakon uhićenja određen istražni zatvor, u kojem se i dalje nalazi.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook