Prethodni članak
Sljedeći članak

Radno u čakovečkim mjesnim odborima, mještani gradonačelnici zahvalili na potporama za obnovu starijih kuća koje su privukle i vratile mlade


Grad Čakovec uz sam grad obuhvaća i 13 mjesnih odbora te pravovremenim planiranjem Proračuna radi na ravnomjernom razvoju svih naselja. O potrebama, željama i smjeru razvoja svakog kraja, najbolje znaju Vijeća Mjesnih odbora, pa je stoga gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini održala radne sastanke s predstavnicima Novog Sela na Dravi, Šandorovca i Totovca.

U Novom Selu na Dravi u 2023. priprema se obilježavanje Dana mjesta
U Novom Selu na Dravi sudjelovala je na 13. sjednici Vijeća na čelu s predsjednikom Martinom Jalušićem. Iskoristili su priliku i zahvalili na dosadašnjim provedenim projektima koji su odrađeni na traženje mještana, kao što je i nedavno postavljanje znaka za jednosmjernu ulicu koji je uvelike promijenio prometovanje mjestom. Pritom je dogovoren projekt postavljanja nadstrešnice kod društvenog doma iznad rampe za osobe s invaliditetom, a otvorene teme novih investicija poput postavljanja kamera za usporavanje prometa u dogovoru s PU međimurskom, unutarnjeg uređenja društvenog doma, orezivanje postojećih i kupnja te sadnja novih stabala, uređenje poljskih puteva prema redovnom godišnjem planu, postavljanje ograde oko nogometnog terena i drugo.
Otvorena je i rasprava o većim investicijama poput potencijalnog postavljanja sunčane elektrane na obnovljenu zgradu tamošnjeg nogometnog kluba, ali i formiranju sportskog parka. Gradonačelnica je naglasila da će se u suradnji s MO vidjeti mogućnosti za provođenje istih, uz dogovor i pripremanje oba projekta za financiranje iz europskih fondova. U planu za 2023. godinu našla se i manifestacija Dani mjesta koju u Novom Selu na Dravi planiraju uz 29. lipnja.


U Šandorovcu zahvalili na otvorenom dijalogu i projektima uz koje su mjesto po mjeri čovjeka
Da su ključni projekti kojima će mještani biti zadovoljni i kojima će Čakovec biti grad po mjeri čovjeka, gradonačelnici su objasnili članovi Vijeća Mjesnog odbora Šandorovec. Predsjednik VMO Dejan Tomašić u ime tamošnjih 320 stanovnika zahvalio je gradonačelnici na dolasku i činjenici da je odlučila iz prve ruke saznati potrebe mještanki i mještana te dodao kako su sretni što se vodi briga o pojedinačnim potrebama koji čine zadovoljnu zajednicu. Naglasili su da ovom dijelu Čakovca nisu potrebni megalomanski projekti koji ne služe zajednici i da je ovakav dijalog s Gradskom vlašću upravo ono što je nedostajalo. Zahvaljujući dijalogu dosta je toga napravljeno u proteklom razdoblju, posebno su zahvalni na sufinanciranje prijevoza predškolaraca, a do kraja godine nadaju se napraviti detaljan plan za svoje nositelje društvenog života poput kud-a, sportaša, dvd-a, umirovljenika, vjerske organizacije, fašničkog društva i drugih, putem financiranja iz još aktualnog Javnog natječaja za udruge Grada Čakovca.
U planu je i svojevrsna tradicija Šandorovca, priredba za djecu te darovi uz božićno – novogodišnje blagdane u kojoj će podršku dati i Grad. Što se tiče planova za 2023. i 2024. godinu, raspravljali su o potencijalnoj adaptaciji i zamjeni stolarije na sportskom objektu, izgradnji garaže za kombi vozilo dvd-a, rekonstrukciju i uređenje Trga grofa Šandora, sanaciju limarije i staklenog dijela krova na kapelici Sv. Florijana, montiranju nadstrešnica iznad ulaznih vrata Doma kulture, izgradnji sjenice te drugim manjim projektima i sanacijama. Ujedno je otvorena tema potencijalnog otvaranja nove ulice za potrebe stambene izgradnje kako postoji potreba za novim gradilištima, a najavljeno je i obilježavanje Dana mjesta – Florijanovo u Šandorovcu, prvog vikenda u svibnju 2023. godine.


U Totovcu u planu smirenje prometa i stvaranje uvjeta za postavljanje brzog interneta
Na sastanku Vijeća Mjesnog odbora Totovec tamošnja predsjednica Marta Topličanec zahvalila je Gradu Čakovcu na potpori za obnovu dječjih igrala, sanaciju poljskih puteva i nabavku potrebne nadstrešnice. Što se tiče projekcija za naredne dvije godine dotakli su se tema potrebnog formiranja novog autobusnog stajališta za koje se moraju provjeriti u prvom redu imovinsko – pravni odnosi i uz potrebnu dokumentaciju ishoditi suglasnost PU međimurske, zatim u planu je obnova razdjelne linije na nogostupu, proširenje javne rasvjete prema Kuršancu, potencijalno postavljanje kamera na prometnici, ali i provjera uvjeta za postavljanje optičkog, brzog interneta u mjestu.
S direktorom GKP Čakom Ivicom Perhočom i poslovođom odlagališta Miroslavom Novakom dotakli su se i teme Odlagališta za neopasni otpad u Totovcu te su iznijeti stavovi, vizije i očekivanja kako mještana tako i vodećih ljudi odlagališta. U narednom razdoblju valja dogovoriti aktivnosti i planove do početka rada Regionalnog centra Piškornica. Nakon što se centar otvori odlagalište u Totovcu ima obavezu zatvaranja u roku od godine dana, uz dodatni moratorij i kontrolu odlagališta narednih 30 godina, a o toj i sličnim temama najavljena je rasprava na skorom zboru građana, 5. studenoga. Ujedno je diskutirano o potencijalnoj organizaciji Dana otvorenih vrata odlagališta koja dosad nisu imala veliku posjećenost, no mještane će se pitati je li potrebno ili ne omogućiti im novi pristup i dati mogućnost da se odgovori na sva potencijalna pitanja te nejasnoće.


Suradnja mjesnih odbora neophodna za razvoj grada
Niz tema koje su otvorene povezuju sve mjesne odbore u tom dijelu grada, a upravo u tome leži njihovo najveće bogatstvo. Gradonačelnica je još u 2021. potakla suradnju klubova, udruga i mještana, zajedničkim korištenjem infrastrukture susjednog mjesta, suradnjom i promišljanjem programa te projekata za koje bi mogli kandidirati kao partneri. Na sastancima je tako ove godine najavljen potencijalni projekt rekonstrukcije prometnica uz pješačko-biciklističke staze koji bi spajao više mjesnih odbora, a samim time i dugoročno najavljen potencijalni spoj cijelog dravskog bazena uz partnerstvo s drugim općinama i gradovima. Tema koja spaja taj dio grada je i nova dvorana Osnovne škole Kuršanec koja je u interesu svih naselja. Čakovečka gradonačelnica dala im je pritom informaciju kako je Grad Čakovec napravio idejno rješenje te da se čeka suglasnost resornog ministarstva.
U sva tri mjesna odbora zahvalili su za mjeru obnove, točnije dodjelu poticaja Grada za kupnju starijih nekretnina na njihovom području. Kako su naglasili, na taj način svi zajedno dokazujemo da vodimo računa o mladima, a osim što ih je vratila u mjesto, ujedno je potpora privukla i nove mlade obitelji.

Još članaka iz "Čakovec"

Facebook