Prethodni članak
Sljedeći članak

Vladajući napustili sjednicu Vijeća; proračun za 2022. nije donesen!

Nova sjednica trebala bi se održati početkom idućeg tjedna


Politička prepucavanja u Bedekovčini između vladajuće većine, koju u Općinskom vijeću drži HDZ s koalicijskim partnerima, i SDP-ovog načelnika Darka Bana, nastavljena su na sinoćnjoj sjednici Vijeća, kada je na dnevnom redu, između ostalog, bilo i izglasavanje Općinskog proračuna za 2022. godinu.

No, proračun nije donesen i to nakon što je petero vijećnika vladajuće većine, među kojima i potpredsjednici Vijeća, Željko Odak i Brigita Rogan, napustilo sjednicu pa je Vijeće ostalo bez kvoruma i tako predsjedniku Vijeća Marku Ocvirku nije ostalo ništa drugo nego da prekine sjednicu.

Naime, nakon što su vijećnici usvojili Rebalans proračuna za 2021. godinu te prihvatili izvješća koja su bila na dnevnom redu, uslijedila je točka o prijedlogu Proračuna za 2022., kojeg je predlagatelj načelnik Općine. No, čim je načelnik odbio prvi od 17 amandmana, koliko ih je predložila vladajuća vijećnička većina, vladajući su zatražili stanku, nakon koje su odlučili napustiti sjednicu.

Načelnik Ban je objašnjavao kako taj prvi amandman nije mogao prihvatiti jer se u predloženoj preraspodjeli zadiralo u sredstva Porezne uprave, što nije moguće po zakonu, no vijećnici većine su mu rekli da ih je o tome morao obavijestiti ranije.

Kako je do kraja godine Općina dužna donijeti proračun za narednu godinu, ukoliko ne žele na nove izbore, kako je najavio predsjednik Vijeća Marko Ocvirek, nova sjednica trebala bi se održati odmah početkom idućeg tjedna, na kojoj će se, vjeruju svi, uspjeti naći zajednički jezik između načelnika i vijećničke većine te donijeti Proračun.

U to vjeruje i potpredsjednik Vijeća, Žaljko Odak, koji je za zagorje.com rekao kako već danas od jutra, zajedno s načelnikom, traže rješenja. - Nije da Proračun nije prošao. O njemu ćemo, kao i o našim amandmanima, tek glasati. Prijedlog proračuna je oko 39,8 milijuna kuna, a naši amandmani zadiru samo u 2 do 3 milijuna. Mi sad s načelnikom dogovaramo te neke izmjene jer mi smo za suradnju. Tražili smo i prije ove sjednice, i prije naših amandmana, da se nađemo s Općinskom službom i načelnikom, ali je načelnk rekao da nema što s nama razgovarati. Ali vjerujem da ćemo se sad dogovoriti i naći zajednički jezik za dobrobit građana Bedekovčine i da ćemo isfinancirati sve one potrebe koje se trebaju financirati iz Proračuna na zadovoljstvo svih - najavio je Odak.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook