Prethodni članak
Sljedeći članak

Uspješna godina iza DND – a Zabok: Dječja vijeća učila o krajobraznoj arhitekturi

Društvo 'Naša djeca' Zabok zajedno s Dječjim gradskim vijećem u 2023. godini pokrenulo je projekt 'Park za nas' u koje je uključilo Dječja vijeća iz DND-a Bedekovčina i DND-a Veliko Trgovišće


U sklopu projekta 'Park za nas', kojega je pokrenulo Društvo 'Naša djeca' Zabok, provodile su se radionice krajobrazne arhitekture za djecu koje je vodila Lucia Marušić, diplomirana krajobrazna arhitektica. Radionice su potaknule djecu na promišljanje o zelenim prostorima od makro do mikro lokacija kroz predavanje, igru, šetnje, crtanje, izradu maketa i druženje. Što su javni prostori, koja je njihova važnost te koja je uloga zelenih površina u javnim prostorima bila je glavna tema radionica.


Djeca su naučila što je krajobrazna arhitektura te na koji način treba planirati parkove i zelene površine u gradskim tkivima s naglaskom na pogodnosti koju zelena infrastruktura ima za grad, zajednicu, prirodu i pojedinca. Uz stručno vodstvo krajobrazne arhitektice djeca su u svojim sredinama išla u edukativne šetnje te obilazila lokacije i pronašla primjere dobrih, ali i loših planiranja zelenih površina te davala svoje prijedloge za njihovo poboljšanje.

Predstavljanje projekta u Hrvatskom saboru'

-Javni gradski prostori  – ulice, trgovi, parkovi, dječja igrališta i sportski tereni trebali bi imati dovoljno zelenih površina, jer zelene površine imaju vrlo važnu ulogu, ne samo za grad, nego i za život građana. Za vrućina pružaju nam hlad dok hodamo gradom u čemu veliku ulogu imaju i zeleni koridori koji povezuju više zelenih površina drvoredom. A za kišnih razdoblja „prirodne su spužve“ koje upijaju kišu, snijeg i štetne tvari te tako sprječavaju nastanak poplava. Bioraznolikost, zeleni koridori te zelene površine pružaju nam kvalitetan način života u gradu koji ne bi smjeli nikako zapostaviti. Također, zelene površine važno su mjesto za društvene aktivnosti i socijalizaciju, pa čak i razmjenu mišljenja među građanima – rekli su na nedavno održanoj Sjednici sa saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru Jakov Marković, dječji gradonačelnik Zaboka i Helena Ban, članica Dječjeg foruma DND-a Zabok.

Završno druženje djece iz dječjih vrtića

U sklopu Projekta organizirano je i završno druženje u Bedekovčini za Dječja vijeća Bedekovčina, Veliko Trgovišće i Zabok iz istoimenih Društava „Naša djeca“ te su djeca i voditeljice istaknuli veliko zadovoljstvo održanim radionicama, kao i povezivanjem Dječjih vijeća zajedničkim druženjem i razmjenom ideja.

Djeca su istaknula da je kod planiranja dječjih igrališta i parkova važno da su sigurna mjesta, dobro opremljena dječjim sadržajima te da imaju što više zelenila. Kada se u Gradu i Općini planira neka zelena površina vrlo je važno pitati i uvažiti mišljenje djece i građana toga grada te paziti na praktičnost i funkcionalnost samog javnog prostora.

Zaključak je da bi se svi, a posebno donosioci odluka, trebali više zalagati za planiranje funkcionalnih i kvalitetnih zelenih površina koje će doprinijeti održivom, urbanom, kulturnom i zdravom razvoju naših gradova te slušati mišljenja građana, a posebno djece. Projekt „Park za nas“ podržava Krapinsko-zagorska županija, a proveden je u partnerstvu s udrugom Gokul, čiji godišnji program podržava Zaklada Kultura nova.

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook