Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt SŠ Bedekovčina: Dvije učenice iz Španjolske pohađaju praksu u zagorskim tvrtkama


Od 6. do 10. svibnja 2024. Srednja škola Bedekovčina ugostila je troje nastavnika iz Španjolske koji su se upoznali sa sustavom hrvatskog školstva i pratili rad nastavnika škole.

Nastavnica Elena Pliego de Andrés iz više škole Ies Islas Filipinas iz Madrida bila je mentorica osmero učenika SŠ BEdekovčina u Madridu tijekom mobilnosti u veljači ove godine te se ovom mobilnošću u okviru aktivnosti praćenja rada nastavnika nastavlja suradnju dviju škola. S njom su na aktivnosti praćenja rada došli i nastavnici Blanca Blanco Bernal i Francisco Jose Murillo Diez iz Instituto De Educación Secundaria Atenea iz Ciudad Reala pa je ovo bila prilika za proširenje suradnje s još jednom višom školom na području arhitekture i graditeljstva.

Nastavnici su se pod mentorstvom nastavnice strukovnih predmeta Sanje Markuš upoznali sa sustavom školovanja u Hrvatskoj, usporedili školovanja u struci u obje zemlje, kao i kurikulume. Zanimljivo je da učenici u okviru viših škola u Španjolskoj u dvije godine savladavaju vrlo slične predmete kao i zagorski učenici u okviru srednjoškolskog obrazovanja, ali i da odmah pri uvođenju AutroCAD-a uvode i BIM programe u svakodnevni rad jer je vještina i znanje rada u Revitu vrlo tražena u španjolskim tvrtkama.

Nastavnici su sudjelovali na nastavi stručnih predmeta kao što su Arhitektonske konstrukcije, Nacrtna geometrija, Praktikum, AutCad i posjetili naše radionice za praktičnu nastavu. Zajedno s nastavnicima razmijenili su iskustva, metode rada i projekte na kojima rade učenici, a u okviru slobodnog vremena razgledali su ljepote našeg kraja i kulturno povijesne znamenitosti: dvor Veliki Tabor, Kumrovec, Muzej neandertalaca u Krapini, Mariju Bistricu, Muzej Seljačke bune. Uživali su, kako kažu, u cvrkutu ptica i zelenilu koje smiruje.

- Tijekom job shadowinga dogovorili smo i planove za iduće mobilnosti u okviru suradnje svih škola.
Nastavnici iz Španjolske održali su i predavanje za zainteresirane učenike smjera arhitektonski i građevinski tehničar na kojem su predstavili španjolski obrazovni sustav, svoju školu, projekte koje rade s učenicima, kao i dvije studentice Naydelin i Kaoutar koje već mjesec dana obavljaju stručnu praktičnu nastavu u organizaciji naše škole. Njih je i posjetila Elena Pliego de Andrés kako bi se uvjerila u njihov rad i napredak. Vrlo smo zadovoljni suradnjom s arhitektonskim biroom Arhinatura iz Zaboka i tvrtkom Zagorje Pro-Kon u kojima studentice iz Madrida obavljaju tromjesečnu praksu te im se i ovim putem zahvaljujemo na otvorenosti prema novim suradnjama i izvrsno mentorstvo koje pružaju. Direktori tvrtki, arhitekt Dražen Boić i Dražen Kampuš, ing. građevine, jako su zadovoljni njihovim predznanjem, koje su se, kao oni kažu, vrlo brzo uklopile u tim, koristeći i AutoCAD i Revit, što je posebno zanimljivo za naše tvrtke u kojima se Revit polako uvodi u svakodnevni rad. I Kaoutar I Naydalin oduševljene su prirodom i ljubaznošću naših ljudi, vrlo brzo su zavoljele naše zelene brege, stekle prijatelje i snašle se, kako u poslu, tako i u svakodnevnom putovanju vlakom, što je za njih koje žive u Madridu bila velika promjena. Jako vole otići u slobodno vrijeme do Zagreba, a bez daha su ih ostavila Plitvička jezera koje su imale priliku posjetiti. Na mobilnost u Hrvatsku odlučile su se nakon boravka naših učenika u Madridu, u njihovoj školi, jer su se s učenicima vrlo brzo upoznale i svakodnevno surađivale - ispričali su nam iz Srednje škole Bedekovčina.

- Bedekovčina seems like a very nice and quiet place to spend my Erasmus stay. The atmosphere is very calm and I enjoy spectacular views every day. In the time we have been here, we have been able to see almost everything it has, such as the lakes and the town in general. The people here have been very friendly since my colleague and I arrived. Croatia is an incredible country. A few days ago my colleague and I went to Zagreb and did some sightseeing throughout the city. We went to Park Zrinjevac, Zagreb's main square and Botanical garden. Zagreb is a very beautiful city and I hope to go another time to learn more about this city - riječi su oduševljenih studentica.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook