Prethodni članak
Sljedeći članak

Mještani: 'Ukinuli su nam važnu autobusnu stanicu u selu, stajalište koje je tu 28 godina'

Načelnik: 'Stanica 'kod Vrčka' bila je privremena'


Kamo je i zašto nestalo autobusno stajalište, na kojem je nova kućica postavljena prije dvije godine, pitaju se mještani Martinca Orehovičkog, naselja u Bedekovčini. Sa svojim su se problemom obratili našoj redakciji, ne bismo li dobili odgovore na pitanje zbog čega je ukinuto autobusno stajalište 'Vrčki', na koje su tamošnji mještani, a i šoferi autobusa, već godinama naviknuti.


Stara maknuta, nova postavljena
Nismo dobili nikakvu obavijest, samo su maknuli kućicu, iznenadili smo se – pričaju nam mještani na licu mjesta i pokazuju mjesto gdje je posljednjih 20 godina bilo autobusno stajalište i gdje je Općina Bedekovčina prije dvije godine dala postaviti novu kućicu, odnosno nadstrešnicu. – A sad su ju maknuli. Samo tak. Išel sam k načelniku, rekel je da nemre tu biti stanica. Kak sad najemput nemre? – priča nam Ladislav Kučko. Josipa i Zorica su se pak prisjetile kako se stanica tu nalazi 28 godina.

– Prvo za autobus za osnovnoškolce, a onda i za srednjoškolce i ostale putnike, redovne linije na relaciji Orehovica – Vojnić – Bedekovčina – kažu i dodaju kako su, osim mještana i učenika, na stanicu već bili naučeni i vozači autobusa, koji su također bili iznenađeni. – Svugdje na koncesiji piše stajalište 'Vrčki', nigdje ne piše 'kod kapelice' gde je sad stanica – pričaju mještani. Autobusno stajalište sada je, naime, postavljeno dvjestotinjak metara više, i to na drugoj strani ceste. – Netko se sjetil da stanica treba biti u selu i isposlovali su da se tamo postavi. Nemamo mi ništa protiv stanice gore u selu. Nek bude, ali nije trebalo onda našu stanicu ukidati – kaže još Ladislav.


Stanica na krivoj strani ceste
Zorica pak dodaje kako se nova stanica nalazi na krivoj strani ceste. – Novo stajalište nije na adekvatnom mjestu. Stajalište je na lijevoj strani, a trebalo bi biti na desnoj, u pravcu u kojem se kreće autobus, ne mogu djeca čekati autobus na krivoj strani ceste. Ovo je za cestovnu isnpekciju i tražimo da se utvrdi je li stajalište postavljeno na adekvatnom mjestu – kaže Zorica, dodavši kako su se žalili i Općini te su im tamo rekli da će im, ako skupe deset potpisa, vratiti stajalište. Skupili su i dvadeset, no stajalište nije vraćeno. – Nama je to stajalište od velikog značaja. Ima djece koja putuju u školu, i srednjoškolci neki su dolazili tu na stanicu iz Sekirišća. Nemamo puno redovnih linija prema Bedekovčini, svega tri i to nam je premalo, no i to ćemo morati koristiti kad više nećemo moći voziti automobile – istaknuo je Ladislav.


Stanica premještena
S upitom oko ove problematike uputili smo se na adresu Općine Bedekovčina, gdje su naglasili kako je autobusno stajalište – kućica na lokaciji 'kod Vrčka' bila postavljena privremeno. - Općina Bedekovčina 2019. godine izradila je građevinski - izvedbeni projekt za autobusna stajališta na ŽC 2264, ŽC 2168, ŽC 2164 i ŽC 2162, ali zbog nedovoljno financijskih sredstava nije mogla ići u realizaciju i izgradnju. Prema projektu za izgradnju autobusnih stajališta i potrebne suglasnosti od Županijskih cesta i MUP-a na lokaciji ŽC 2162 u Martincu Orehovičkom uz pomoć mještana Martinca Orehovičkog, 2023. godine izgrađeno je autobusno stajalište - autobusna kućica te je stoga premještena privremeno postavljena autobusna kućica „kod Vrčka“ – pojasnio je načelnik Bedekovčine Darko Ban.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook