Prethodni članak
Sljedeći članak

Između škole i učionice na otvorenom niknut će kamp sa šest šatora i 24 vreće za spavanje

Osnovna škola Bedekovčina pred ostvarenjem je jednog posebnog, a istovremeno korisnog i lijepog projekta. Prve godine kampiranje će biti organizirao u trajanju od dva dana i jedne noći, a kasnije bi trajao tri dana i dvije noći, na lokalitetu Parka OŠ Bedekovčina, a u blizini učionice na otvorenom i zgrade matične škole zbog blizine i mogućnosti korištenja sanitarnih čvorova, školske sportske dvorane i kuhinje


'OŠ Bedekovčina trajno radi na osmišljavanju i realizaciji brojnih programa, projekata i aktivnosti, samostalno ili kao partneri s Općinom, osnivačem te drugim ustanovama i udrugama, a u cilju stalnog i trajnog unapređenja kvalitete nastavnog procesa te međusobnih odnosa učenika u razrednom odjeljenju te u školi i van nje. Također, koliko god je moguće, u redovnoj nastavi, a posebice kroz projekt "Težimo izvrsnosti" i razne INA-e nastojimo u čim većoj mjeri koristiti izvornu stvarnost kao ključni izvor znanja, te ostvarujemo značajan broj aktivnosti na otvorenom, na bližim (u šumi i učionici na otvorenom u blizini škole, na Bedekovčanskim jezerima, uz rijeku Krapinu …) ili daljim (ciljani posjeti uz radionice) lokalitetima, koristeći sve oblike izvanučioničke nastave. Spojem realne stvarnosti kao izvora znanja i istraživanja te iskustvenog učenja temeljenog na problemskom pristupu, ostvaruju se i razvijaju trajne kompetencije, a učenici su visoko motivirani i zadovoljni ovakvim pristupom i oblicima rada, objašnjava ravnatelj Ivan Paradi i dodaje da s obzirom da je kroz autorski projekt OŠ Bedekovčina - 'težimo izvrsnosti' i druge projekte te sadržaje redovne nastave u kojem se koriste upravo sljedeće metode: problemski i radno – istraživački usmjerena nastava, mentorski rad – male skupine, suradnički oblici nastave, prikupljanje uzorka, vršenje mjerenja i ispitivanja - pokusi, obrađivanje, analiziranje i uspoređivanje podatka … korištenje različitih nastavnih sredstava i pomagala (koja se u redovnoj nastavi toliko nemaju priliku koristiti), kritičko i logičko promišljanje i zaključivanje i implementaciju istraživačke nastave i iskustvenoga interdisciplinarnog učenja temeljenog na problemskom pristupu uočeno da učenici lakše i kvalitetnije usvajaju znanja STEM i ostalih područja, te da koristeći opisane metode i oblike rada postaju motiviraniji i angažiraniji za nastavne aktivnosti.


Tako na radionice projekta ''Težimo izvrsnosti'' često redovito subotama i praznicima dolaze učenici koji inače nisu motivirani za redovnu nastavu pa se kod planiranja daljnjih projektnih aktivnosti došlo se na ideju za razradu projekta – započinjanje aktivnosti vezanim za pokretanje dugoročnog Kampa OŠ Bedekovčina, koji bi se prve godine organizirao u trajanju od dva dana i jedne noći, a kasnije bi trajao tri dana i dvije noći, na lokalitetu Parka OŠ Bedekovčina, a u blizini učionice na otvorenom i zgrade matične škole zbog blizine i mogućnosti korištenja sanitarnih čvorova, školske sportske dvorane i kuhinje.Tako će Osnovna škola Bedekovčina, za što je već dobila financijsku potporu osnivača kupiti šest kvalitetnih dvoslojnih šatora primjerenih za tri do četiri osobe, 24 komada vreća za spavanje, teleskop, profesionalnu meteorološku stanicu i komplet za ispitivanje vode i tla.


Kamp će se koristit nakon završetka školske godine u danima bez kiše i vjetra, trajat će početnoj godini dva dana i jednu noć, a kasnije tri dana i dvije noći, u grupama će biti po 20 učenika. Za učenike je osmišljen program u kojem će stjecati izviđačka, ribolovna, znanja iz astronomije, prirode i druga znanja koristeći realnu stvarnost. 'Dugoročni projekt Kamp OŠ Bedekovčina je zamišljen kao niz odgojno-obrazovnih aktivnosti izraženih kroz integriranu terensku i izvanučioničku nastavu koja je problemski i radno - istraživački usmjerena. Model treba biti takav da polazi od problema za čije rješavanje trebaju znanja/ metodologija biologije, geografije, astronomije, fizike i kemije. To je model stvarnog integriranja jer poveznica nije samo prostor u kojem smo se našli pa u njemu svaka struka (predmet) radi svoje, već se zajednički promišlja o tome kako riješiti problem alatima, znanjima i kompetencijama koje svaka struka (predmet) stavlja u funkciju zajedničkog cilja. Projekt će se najvećim dijelom realizirati radom na terenu, na lokalitetima vezanim za okolicu OŠ Bedekovčina, Bedekovčanska jezera i rijeku Krapinu i u učionici. Znanjima i vještinama koje će steći na nastavi i edukacijom od strane svojih mentora na izvannastavnim aktivnostima, učenici će odrediti i pravilno označiti mjesta istraživanja, prikupljati uzorke, vršiti mjerenja i ispitivanja, obrađivati, analizirati i uspoređivati podatke, prezentirati rezultate, donijeti zaključke te ponuditi rješenja eventualnih problemskih situacija, objasnio nam je ravnatelj Paradi.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, dok su duža čekanja zabilježena na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku, a Republikom Slovenijom na izlasku. Na auto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program