Prethodni članak
Sljedeći članak

HNS: Načelnik Ban samovoljom stopira razvoj općine i ignorira interese građana


Vezano uz događaje oko proračuna Općine Bedekovčina za 2024. godinu, o kojima smo već pisali, stiglo je i priopćenje Podružnice HNS-a Bedekovčina, koje prenosimo u cijelosti.

''Gotovo dvije godine Općinu Bedekovčina opterećuje problem financiranja katastarske izmjere K.O Komor, što je rezultiralo odlukom o privremenom financiranju općine, a time i do direktne štete svim mještanima i razvoju općine, a sve zbog samovolje načelnika Općine Darka Bana i njegove nesuradljivosti s općinskim vijećnicima. A zbog čega? Zbog činjenice što načelnik Darko Ban ne želi, ne zna ili nije sposoban raditi u interesu svojih sugrađana i u ovom konkretnom slučaju smanjiti cijenu sufinanciranja građanima u postupku katastarske izmjere. A rješenja postoje.

Odluka o katastarskoj izmjeri i sufinanciranju donesena je na prijedlog načelnika, a ne vijećnika, iako vijećnici od početka ukazuju na probleme i cijene i paušala koji je bio namijenjen za čestice manje od 1000 m2. Vijećnica HNS-a Valentina Pakračić Jambrek gotovo na svakoj sjednici ukazivala je na ovaj problem.

Nikakav osobni interes nije posrijedi već isključivo pomoć trećini stanovnika općine koji su vlasnici nekretnina. Apsurd je da se građane nije pitalo, a nametnuta im je cijena od 36 lipa po m2 koja često premašuje i vrijednost same čestice, a ukupna cijena izmjere višestruko premašuje osobna primanja. Iako je prvotna odluka bila da će Općina Bedekovčina  sredstva potrebna za provođenje katastarske izmjere osigurati u proračunu Općine te iz drugih izvora, nakon potpisanih ugovora sav iznos koji nije na teret DGU -a tereti vlasnike nekretnina.

Vijećnici su u studenom i to njih 9 od 12, izglasali da je cijena od 20 lipa prihvatljiva. No načelnik opoziva tu odluku. Jasno je da od prvog dana nije cilj pomoći mještanima.

Nakon te sporne i povućene odluke dogovoren je posjet DGU, na koji je pozvana vijećnica HNS-a. Postignut je dogovor da će DGU dodatno osigurati sredstva i to bi značilo 24 lipe po m2, no vijećnici ne odustaju od 20 lipa po m2 te amandmanima na koje po poslovniku imaju pravo, nalaze dodatna sredstva. Nije zadirano u sredstva koja su nenadoknadiva, ali načelnik sva tri amandmana odbija. Dogovor se pokušavao realizirati cijeli prošli tjedan, no načelniku Banu jedini dogovor bi bio da se od amandmana odustane.

 Smatramo da su uvrede prema vijećnicima, netransparentno plasiranje informacija te prijetnje građanima opomenama pred ovrhu, nedopustive. Tim više sto je vijećnica HNS-a bila s načelnikom u DGU i imala priliku čuti informacije iz prve ruke, pogotovo one gdje je Općina upozorena da od samog početka nije napravila projekt kako treba.

Žalimo zbog postupaka načelnika, jer njegov inat nadilazi zdrav razum, a za sve se pokušava okriviti vladajuće vijećnike.

Nije nam cilj stopirati napredak općine, čak štoviše, od prvog dana kad se vladajuća većina ujedinila-cilj nam je bio promjena i napredak za sve naše sugrađane.'' – kaže HNS Bedekovčine u priopćenju.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook