Prethodni članak
Sljedeći članak

'100 milja Istre': Učenici Srednje škole Bedekovčina sudjelovali kao dio medicinskog tima


Učenici Srednje škole Bedekovčina, smjera fizioterapeutski tehničar, sudjelovali su kao dio medicinskog tima na utrci „100 milja Istre“ koja se održavala od 14. do 16. travnja 2023. u Umagu.

Svjetska utrka profesionalnih trkača „Istria 100 by UTMB“, koja se trči od 2013. godine, a okuplja nekoliko tisuća trkača i gledatelja širom svijeta. Utrka je podijeljena u pet kategorija, a svaki trkač ima svoju boju ovisno o udaljenosti koju trči. Najduža ruta je 168 km (100 milja) i njihova boja je crvena, plavi trče 110 km, zeleni 69 km, žuti 42 km, a bijeli 21 km.


Nakon utrke fizioterapeuti i fizioterapeutski tehničari imali su važnu ulogu u opuštanju i oporavku trkača. Učenice Antonia Ferk, Antonia Hoić, Dora Mikulec i Ema Pavor, pod vodstvom mentora Petra Lendla, ujedno i glavnog fizioterapeuta utrke, provodile su sportsku masažu i vježbe istezanja potrebitim sportašima. Učenice su savladale neke nove tehnike, usavršile postojeće vještine te vidjele dio fizioterapije koji je danas sve traženiji i u usponu.


Evo i nekih dojmova učenica s utrke:
Dobile smo priliku raditi i pomoći ljudima nakon utrke. Radile smo masažu i istezanja, dok su medicinske sestre i doktori previjali rane, davali lijekove i infuzije. (Antonia Ferk, 3. Mb)


U Umagu sam radila sa svojim školskim kolegicama kao sportski fizioterapeuti i pomagale trkačima ukoliko im je ta pomoć bila potrebna. Svi zajedno radili smo kao tim kako bismo pomogli trkačima i naučili smo i vidjeli nešto što će nam koristiti u danjem školovanju. (Antonia Hoić, 3. Mb)


Poslije utrke fizioterapeuti i medicinsko osoblje imali su najvažniju ulogu. Medicinske sestre davale su infuziju, čistile i previjale rane, dok su fizioterapeuti masirali i istezali trkače. Poneki su trkači došli blatnjavi, neki su bili pothlađeni, a neki s otvorenim ranama. Uz takav napor, kao što je trčanje nekoliko dana u komadu, normalno je da će se javljati veliki bolovi i ozljede. Tako da trebamo biti vrlo pažljivi, strpljivi s trkačima, pratiti njihove reakcije te razgovarati s njima da znaju da nam mogu vjerovati i da se mogu opustiti, što će olakšati postupak i nama i njima. (Dora Mikulec, 3. Mb)


Ovo iskustvo omogućilo mi je proširiti svoje znanje, naučiti neke nove tehnike koje mogu primjenjivati u kasnijem u svom poslu te upoznati ljude iz raznih dijelova svijeta i čuti neka njihova iskustva. Nadam se da ću ponovo imati ovakvu priliku jer mi je ovo bilo u potpunosti nezaboravno iskustvo. (Ema Pavor, 3. Mb)

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook