Prethodni članak
Sljedeći članak

"Trsek" utire put seljačkom turizmu

Naša je županija pokrenula projekt Agroturizam , s namjerom da potakne zainteresirane vlasnike seoskih gospodarstava n


Naša je županija pokrenula projekt Agroturizam , s namjerom da potakne zainteresirane vlasnike seoskih gospodarstava na bavljenje turizmom. Zadovoljni su time članovi obitelji Ptičar iz Trnovca kod Desinića: prije četiri godine i sami su zaorali ledinu, namijenivši među prvima svoj grunt turistima željnim čistog zraka, zdrave domaće hrane i bliskog kontakta sa zemljom, florom i faunom i srdačnim domaćinima.


Svoj posjed su registrirali pod nazivom Seljački turizam Trsek . Nada i Josip Pričar, sa sinovima Dejanom, Dariom i Goranom raspolažu sa 6 starinski uređenih soba sa po dva ležaja za smještaj 12 gostiju, a kapacitet žele udvostručiti.

Korak po korak

- Nudimo im izvorna domaća jela, naše vino, rakiju i likere, med, pripremljeno po receptima naših djedova i baka. Organiziramo degustacije vina u našoj staroj klijeti. Oko kuće imamo mali zoo vrt s domaćim životinjama, muzej seljačkih pomagala na otvorenom, a okruženi smo vinogradom i voćnjakom. Postavili smo i dječje igralište, s ljuljačkama, klackalicama. Uredili smo šetnice po vinskoj cesti. Joža je postavio klupe i stolove za sastanak i odmor - veli domaćica Nada, izučena konobarica. Domaćin Josip je vodoinstalater, ali ima zlatne ruke, jer većinu stvari u kući oko kuće sam je napravio. -U sezoni gosti mogu i sami sudjelovati u branju voća u našim voćnjacima, te berbi grožđa u vinogradima. Naše se domaćinstvo ponosi starinskim sortama jabuka- kaže.

Sinovi su se također usmjerili u ovaj posao, ali i bake Ivana i Viktorija. Prva kravlje mlijeko pretvara u ukusni sir i vrhnje, a druga je vrsna kuharica. S ovakvim ljudskim potencijalom može se pružiti gostima vrhunska ponuda. Po dvorištu su poljoprivredne alatke i pomagala s kojima se nekoć obrađivala zemlja. Zaštićeni su od propadanja, da bi sadašnjim i budućim generacijama pripovijedali kako se nekoć, uz znoj i žuljeve teško radilo i skromno živjelo. - Idemo korak po korak. Županija pa i država morale bi imati više sluha za naš razvoj. Nije dovoljno samo proklamirati agroturizam. Potrebno je nešto i uložiti, pomoći nam da brže idemo naprijed, jer je naše Zagorje kao stvoreno za ovaknu vrstu stacionarnog i izletničkog seljačkog turizma - dodaje Nada Ptičar.

Trsek leži Vu plavem trnaci... , na prekrasnom brežuljku između Velikog Tabora, Desinića i Vinagore odakle puca pogled na cijelu dolinu. U blizini je dvorac Miljana, svetište Vinagora, Etno-selo Kumrovec te ponos Hrvatske - dvorac Veliki Tabor, spomenik nulte kategorije.

Izvor: Zagorski list






Još članaka iz "Vijesti"

Facebook