Prethodni članak
Sljedeći članak

Rilović izručen Hrvatskoj

Ginekolog Zvonimir Rilović, pionir hrvatske predatorske privatizacije koji je uništavajući hrvatska poduzeća pokopao i n


Ginekolog Zvonimir Rilović, pionir hrvatske predatorske privatizacije koji je uništavajući hrvatska poduzeća pokopao i naš KTI, s «ljetovanja» na Tenerifima prebačen u hrvatsku zatvorsku bolnicu.


Zvonimir Rilović, umirovljeni ginekolog koji je stekao imetak radom u Njemačkoj, a rastrajbao je i njega i na desetke hrvatskih poduzeća kao pionir našeg divljeg kapitalizma, završio je svoje beskrajno ljetovanje u Španjolskoj, koja ga je Hrvatskoj izručila temeljem međunarodne tjeralice koju je za njim raspisao Županijski sud u Splitu, na kojem se protiv njega vodi kazneni postupak zbog prijevare nakon preuzimanja Trgovačko-turističke banke.

Kako je bolestan, vremešni je ginekolog smješten u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje će za sada u bolesničkoj postelji moći zbrajati svoje skorove u privatizacijskom cirkusu ranih 90-ih, u kojem se snašao kao riba u vodi.

Došavši u Hrvatsku kao «veliki domoljub koji je želio svojim kapitalom pomoći domovini», uništio je i opljačkao brojna poduzeća. Svoje je prste imao u pretvorbi Mladosti, Splendida, hotela Esplanada i Dubrovnik, Kerametala, ACI-ja, Laurusa, Naše mode itd., a potpuno je uništio i naš KTI, Krapinsku tekstilnu industriju koja je nekad hranila pola Zagorja.

Rilović je uhićen još 15. prosinca, na Tenerifima. MUP je za njim preko Interpola raspisao tjeralicu 25. svibnja 2004., po zahtjevu Županijskog suda u Splitu u kojem je uništio Turističku trgovačku banku, koja je pod njegovim vodstvom ostvarila gubitak od 25 milijuna kuna te Splitsku mljekaru. Rilovića se tereti i da je oteo stvarnim vlasnicima vrijedno zemljište na zagrebačkom Prekrižju, koje je temeljem lažnog ugovora u gruntovnici upisao kao svoje...

A KTI je Rilović kupio za 4,25 milijuna maraka, 1995., u vrijeme kada je to sjajno poduzeće vrijedilo 40 milijuna njemačkih maraka. Radnici kažu, pomogli su mu u tome i neki tada utjecajni političari, o čemu će se čuti na sudu, bude li Rilović ikada raspravno sposoban.

Tužili su ga, dobili su pravo na rad, no on je zatvorio pogon, riješivši se radnika jednim potezom pera. – Rilović se tvrtke domogao za pet puta manje novca no što je pokazivala upisana knjigovodstvena vrijednost. početkom 1996. nam je svima dao otkaz, a nekad nas je radilo 1 700. Hranili smo pola Zagorja, od izdvajanja iz naših doprinosa sagrađeno je 90 posto općinske infrastrukture- ogorčeni su bivši radnici, podsjećajući da im nije pomoglo ni svojedobno prosvjedno pješačenje do Banskih dvora, a ni zvižduci nekadašnjim političkim moćnicima kad bi dolazili na Kajkavske popevke.

Čekali su svoje plaće, otpremnine...pravdu. Rilović se godinama nije odazivao na sudske sporove, navodno se godinama nije znala niti njegova prava adresa. «Riloviću, gdje si?», pitala se tada vojska obespravljenih i opljačkanih radnika. «Riloviću, gotovo je», kažu sada, zadovoljni što je taj mag naše pretvorbe konačno pronađen i izručen Hrvatskoj, koja će mu, vjeruju, znati presuditi.



OPŠIRNIJE U NOVOM BROJU ZAGORSKOG LISTA

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook