Počele berbe grožđa u Zagorju

objavljeno prije 8god 10h 39min

Berba grožđa u Zagorju počela je ovog tjedna. Zbog povoljna vremena mnogi Zagorci ovaj će vikend iskoristiti za berbu. P

Email
Berba grožđa u Zagorju počela je ovog tjedna. Zbog povoljna vremena mnogi Zagorci ovaj će vikend iskoristiti za berbu. Prošlih se dana uglavnom pobrao zagorski direktor i druge manje poznate sorte, za koje stručnajci kažu da od toga nema vina. Od direktora bi se trebao praviti samo sok, no time se u Zagorju nitko ne bavi.

Sorta zagorski direktor pun je metilnog alkohola i veoma je štetan za organizam, a ta sorta nije ni predmet stručnih proučavanja. Srećom prema riječima Georga Gala, stručnog savjetnika za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu Krapinsko-zagorske županije, zagorski vinogradari sve više sade i uzgajaju kvalitetne sorte grožđa.

Djelatnici zavoda su prošlih deset dana mjerili količinu sladora grožđa u zagorskim vinogradima, a rezultati mjerenja pokazuju da s berbom kasnih sorti, (graševina, kraljevina, štajerska belina i šipon) ne treba žuriti. Preporučju da se pričeka još deset do 15 dana. Mjerenja sladora u ranih sorti, sivi i bijeli pinot, sauvingon, chardonay te rajnski rizling, pokazala su dovoljne količine sladora.

Količina sladora samo je jedan od parametara koje treba uzeti u obzir pri određivanju rokova berbe, napominje ing. Georg Gal. Pažnju treba posvetiti i količini ukupnih kiselina, odnosu sladora i kiselina. Vinogradar će sam odlučiti o roku berbe ovisno o vinu koje želi proizvesti.

Ako zagorski vinogradar želi prodati grožđe, mora se držati pravila za promet grožđem koja su propisana za berbu 2006. godine. Prije svega vinogradar mora biti registriran u upisniku proizvođača grožđa i vina. U poljoprivredno-savjetodavnoj službi popunjava se zahtjev za promet grožđa te uz to priložiti biljeg od 70 kuna. Svaka druga prodaja grožđa je nezakonita za što su propisane velike novčane kazne.

Izvor: Večernji list

Povezane vijesti

objavljeno prije 1 dana 7h 55min

Ministar Vrdoljak u Krapini: Ovaj tjedan na Vladi mjere za smanjenje deficita

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Krapini kako će Vlada na ovotjednoj sjednici raspravljati i postići dogovor o mjerama za smanjenje proračunskog deficita.

objavljeno prije 2 dana 11h 25min

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sutra u Zagorju

U posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji 15.04.2014. godine biti će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i zamjenik Alen Leverić...

objavljeno prije 8 dana 13h 26min

Gusjenice pustoše zagorske vinograde, štete i do 50 posto

Ovih dana vinograde diljem Zagorja napale su velike kolonije gusjenica tzv. sovica. ......

objavljeno prije 15 dana 8h 46min

200 tisuća kuna obrtnicima i poduzetnicima

U Konferencijskoj dvorani Krapinsko – zagorske županije potpisan je Ugovor o sufinanciranju promocije gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije sa Hrvatskom gospodarskom komorom

objavljeno prije 21 dana 12h 30min

Krapina: Šest župana dogovorilo zajednički gospodarski "pohod" na kinesko tržište

Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar i istaknuo kako je tema sastankastvaranje klastera za proizvođače i gospodarstvenike koji bi proizvode plasirali na tržište Narodne Republike Kine odnosno Hong Konga i Šangaja......

objavljeno prije 30 dana 12h 41min

Direktor „Stražaplastike” Josip Grilec izabran za potpredsjednika HDZ–ove Zajednice poduzetnika i obrtnika

Na prijedlog Županijskog odbora HDZ–a Krapinsko–zagorske županije, na mjesto potpredsjednika Zajednice imenovan Josip Grilec, direktor „Stražaplastike”

objavljeno prije 31 dana 35min

Nakon 14 godina Hrvatska prvi put u deflaciji!

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači su pale za 0,6 posto u odnosu na isti period lani

objavljeno prije 34 dana 5h 25min

ZAGORSKO OBRTNIŠTVO: U prošloj godini ugasilo se 100-tinjak obrta

U uslužnim djelatnostima koje su i najbrojnije u našoj županiji ugasilo se 59 obrta, slijede proizvodni obrti, pa trgovina. Zatvoren je i jedan frizeraj te jedan prijevoznički obrt.

objavljeno prije 34 dana 9h 37min

Nećete vjerovati, ali Hrvatska je po rastu nadmašila sve zemlje EU!

Hrvatska je u siječnju ostvarila potpuno neočekivani rast gospodarske proizvodnje od čak 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.