Prethodni članak
Sljedeći članak

Osnovana Udruga zagorskih studenata

I zagorski studenti imaju svoju Udrugu koja je službeno registrirana 30. lipnja ove godine. I rekli bi, konačno. Neki po


I zagorski studenti imaju svoju Udrugu koja je službeno registrirana 30. lipnja ove godine. I rekli bi, konačno. Neki podaci govore o tome da je postojala prije desetak i više godina i da je imala jednu prostoriju u Zagrebu, drvenu baraku koja je slučajno ili namjerno zapaljena. Kasnije je bilo inicijative za osnivanjem Udruge, no nikad nije zaživjela.

Ove godine tu su ideju pokrenula dvojica zagorskih studenata: Miroslav Smetiško (19), student 2. godine ekonomije iz Lobora i Krunoslav Tušek (20), student 3. godine informatike iz Krapine koji se i nisu poznavali prije dolaska na studij.

– Jedne večeri krenuli smo u menzu na večeru, pričali i rekli: Dosta je, ajmo mi osnovati Udrugu zagorskih studenata. Svi je imaju, drže se skupa, pomažu jedni drugima… Čuli smo se s par ljudi, zakazali skupštinu i pokrenuli postupak osnivanja Udruge zagorskih studenata – ispričao je tajnik Udruge zagorskih studenata Krunoslav Tušek.

Ozbiljni i ambiciozni

Osnivačka skupština UZS, kako im je skraćeni naziv, održana je 19. svibnja u Zagrebu, a sjednici je bilo nazočno 16 članova. Nakon osnivačke skupštine, odali su, čula se i pjesma Suza za zagorske brege. Za predsjednika je izabran Miroslav Smetiško, a za tajnika Krunoslav Tušek. Za potpredsjednika: Josip Kramarić, Tomislav Škvorc, Krešimir Pernjek i Jelena Sambol. U Upravni odbor ušli su: Josip Kramarić, Vedran Kežman, Nikola Novački, Mišo Grilec, Marko Hršak, a po funkciji i predsjednik i tajnik Udruge. Tomislav Golub, Mario Osredečki, Matija Novački, Tomislav Škvorc i Marko Mikša članovi su Nadzornog odbora, a časnog suda: Tomislav Robina, Marko Hršak, Miroslav Smetiško, Vedran Kežman i Tomislav Škvorc. Cilj postojanja ove Udruge zagorskih studenata je, kažu, okupljanje i druženje studenata s područja Hrvatskog zagorja te promicanje i zaštita njihovih interesa kao i kulturnih i tradicijskih obilježja Zagorja. Tu oni vide svoju ulogu i doprinos promicanja Zagorja.

– Za Zagorje se vrlo malo čuje, a kad se i čuje, ne čuje se ništa lijepoga. Krapinsko-zagorska županija obiluje različitim turističkim ljepotama, ali je nedovoljno posjećena. Zašto ne bi i mi u suradnji s Turističkom zajednicama doveli u Zagorje skupinu studenata, udrugu studenata iz primjerice iz zadarskog područja i pokazali im naš kraj i što nudimo? Približimo im naše ljepote, jer bit će to budući intelektualci koji će ´sutra´ biti na pozicijama i koji će drugima moći prepričavati kako je u Zagorju lijepo. Nažalost, za naše Zagorje još uvijek postoje predrasude – rekao je predsjednik UZS Miroslav Smetiško.

- Recimo, 100 studenata dovedeš na berbu grožđa na jesen u Zagorje, cijeli dan se druže, okreneš odojak, odvedeš ih na neko seosko gospodarsko imanje koje je za to kategorizirano… Pokažeš im pravi ugođaj, pa će se oni drugi put sami htjeti vratiti. To je naš cilj: promicanje Zagorja – naveo je samo jedan primjer Miroslav Smetiško.

Planovi

UZS pomagala bi studentima u ostvarivanju njihovih prava posredovanjem u komunikaciji između studenata i upravnih tijela Sveučilišta i drugih institucija. Organizirala bi prigodne manifestacije poput izložbi, glazbenih večeri, kulturne i zabavne sadržaje, a time bi promovirala i njegovala kulturno i tradicijsko obilježje Hrvatskog Zagorja. Za sve te zamišljene projekte i programe potreban im je prostor kojeg zasad zagorski studenti nemaju i trebaju pomoć. Računaju na financijsku pomoć od triju županija. I to od Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije, jer na tim prostorima Zagorci obitavaju. Pomoglo bi i financiranje od tvrtki. Osmislili bi i organizirali nešto slično Danima otvorenih vrata, pa bi se recimo u prostorijama UZS mogle predstaviti tvrtke. Time bi se ostvarila komunikacija između studenata i poslodavaca.

- Zašto ne bi zagorska tvrtka zaposlila inženjera iz Zagorja - podijelili su svoja mišljena s nama Smetiško i Tušek.

Isto planiraju i s maturantima, budućim studentima koji budu dolazili u Zagreb i koje bi upoznavali s budućim studijem i pomagali u prvim koracima snalaženja, jer su svi to prošli.

- Nakon što je UZS osnovana ljudi si zvali, drago im je bilo. Ponosni su oni na to što su Zagorci, ali nemaju gdje to pokazati – rekao je Krunoslav Tušek.

Svi su počeci teški, pa tako i njihovi.

- Bilo je skakanja i natezanja kod formiranje Udruge. Sad kad je službeno registrirana željeli bi da se u rad uključi što veći broj zagorskih studenata, da pomognemo jedni drugima i učinimo nešto zajednički za naše Zagorje. Mail adresa preko koje nas se može kontaktirati je [email protected] – za kraj su pozvali studente predsjednik i tajnik UZS.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook