Prethodni članak
Sljedeći članak

Apel za spas Gupčeve lipe


- Dovoljan je jedan jači zapuh vjetra da se Gupčeva lipa sruši. Drvo je u katastrofalnom stanju, a odgovorni ne čine n



- Dovoljan je jedan jači zapuh vjetra da se Gupčeva lipa sruši. Drvo je u katastrofalnom stanju, a odgovorni ne čine ništa kako bi mu pomogli.



U ljeto prošle godine stručnjak iz Zrinjevca koji je bio u privatnom posjetu u Gornjoj Stubici, rekao je kako lipa ne bi smjela dočekati zimu s tako velikom krošnjom i kako je treba skratiti za barem jednu trećinu. Stablo je trulo i preslabo da drži tako veliku krošnju. Iako sam tu informaciju brzo prenio u Općinu, do današnjeg dana ništa se po tom pitanju nije učinilo. Još prije tri godine počela je otpadati kora i od tada upozoravam kako nešto treba poduzeti. S tim sam stablom svaki dan, priraslo mi je srcu i žao mi je da propada, a ne mogu mu sam pomoći

- rezignirano nam je ispričao Božidar Sačer u čijem se zakupu nalazi nadaleko poznata «Bertije pod Lipom».

Sačer već niz godina brine o toj drvenoj hižici staroj dvjestotinjak godina, ali i prostoru oko nje, posebno o lipi pod kojom su se prema legendi okupljali Gupčevi puntari. Njegove navode o katastrofalnom stanju legendarne lipe potvrdila je i predsjednica donjostubičke Turističke zajednice, Marija Krušelj koja je još prošle godine potaknula zasnivanje živog arhiva Gupčeve lipa, kako bi se osigurali potomci tog stabla. Ovog proljeća, na njenu su zamolbu lipu obišla dva stručnjaka za održavanje stabala iz Njemačke, a zatečeno stanje ih je zgrozilo.


Božidar Sačer

Premaz je zagušio stablo

- Rečeno je da je stablo zapušteno i trulo te da postoji opasnost da se svaki tren sruši. Prema njihovom stručnom mišljenju krošnju drveta hitno je potrebno prorijediti i skratiti grane za što je naravno potrebna dozvola Ministarstva kulture pod čijom se zaštitom stablo nalazi, a prorjeđivanje se mora provesti postupno kroz tri godine kako drvo ne bi doživjelo šok. Svojevremeno je unutar šupljeg debla lipe napravljen zaštitni premaz koji je pak onemogućio stablu da diše te je deblo dodatno istrulilo - rekla je Marija Krušelj.

Dok se dogovore čija je, propast će

Iako bi troškovi «liječenja» stabla bili manji za gotovo dvije tisuće kuna kada bi išli preko donjostubičke Turističke zajednice koja se posebno angažirala oko spašavanja stabla, gornjostubički je načelnik Željko Lisak to navodno odbio ustvrdivši kako je lipa gornjostubička. Po svemu sudeći posljednjih se godina previše trošilo vrijeme i raspravljalo u čijoj je nadležnosti zaštita lipe, no hoće li pomoć pružiti Donjostubičanci, Gornjostubičanci ili pak netko treći u ovoj je priči potpuno nebitno. Jedino je važno spasiti lipu.

Nekorektni odnosi

Gornjostubički načelnik Željko Lisak održao je sastanak s predstavnicima Parka prirode Medvednica i javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti KZŽ te je Ministarstvu kulture upućen dopis o potrebi sanacije lipe. -Još uvijek čekamo odgovor Ministarstva jer činjenica je da bez njegove dozvole ne smijemo s lipe skinuti niti grančicu- rekao je Lisak.

Primijetio je i kako između Općine Gornja Stubica i donjostubičke Turističke zajednice ne vladaju korektni odnosi.

- Predsjednica TZ Donja Stubica Marija Krušelj uopće nas ne upoznaje s planovima koje poduzima kada je u pitanju lipa. Znam da je lipa javno dobro, zaštićeni spomenik, no nalazi se na području Gornje Stubice koja se do sada dobro brinula o stablu. Na žalost, po tom pitanju vrlo smo ograničeni jer glavnu riječ ovdje ima Ministarstvo kulture bez čijeg se znanja i dozvole ništa ne smije poduzimati. O svim akcijama koje je poduzimala donjostubička Turistička zajednica, mi u Gornjoj Stubici informirani smo u većini slučajeva usmeno i uglavnom kada je već sve bilo gotovo. Nije bilo nikakvih službenih razgovora, stavljani smo pred gotov čin, što nije u redu- prokomentirao je Lisak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook