10. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije

Autor: Zagorje.com objavljeno prije 2god 16h 52min

Jubilarno 10. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije održat će se ove godine 7. srpnja 2012. godine u Zlatar Bistrici u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Udruge natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije i Poljoprivredne savjetodavne službe, te u suradnji sa HGK-Županijskom komorom Krapina i Obrtničkom komorom KZŽ.

Email

Natjecanje orača za Krapinsko-zagorsku županiju ima poseban značaj jer uspijeva već dugi niz godina iznjedriti izvrsnost u oranju koja nas redovito dovodi na svjetsko natjecanje. Zagorska poljodjelska tradicija, rad i marljivost, vještina i spretnost - razlozi su zbog kojih upravo Zagorec ima priliku već niz godina svoje sposobnosti u oranju izmjeriti s najboljim oračima svijeta.

Jubilarno 10. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije održat će se ove godine 7. srpnja 2012. godine u Zlatar Bistrici u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Udruge natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije i Poljoprivredne savjetodavne službe, te u suradnji sa HGK-Županijskom komorom Krapina i Obrtničkom komorom KZŽ.

Prošle godine natjecalo se 12 natjecatelja iz svih dijelova županije od čega osam natjecatelja s dvobraznim plugovima u kategoriji plugova ravnjaka te četiri natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka na zadanoj dubini od 16 do 20 cm.

U prošlogodišnje natjecanje po prvi put se uključila i natjecateljica, iskazavši pritom žensku hrabrost i spretnost na traktoru, te dosad najmlađi natjecatelj sa 16 godina. Ove godine također se prijavilo 12 natjecatelja, 11 orača i jedna oračica, koji će svoje vještine pokazati na parceli u Zlatar Bistrici (prilaz uz policijsku postaju iz Ulice Stjepana Radića).

Kao i prošle godine, prije ovogodišnjeg natjecanja svi uzvanici i posjetitelji moći će doživjeti, ali i isprobati, tradicionalni način oranja s konjskim zapregama u organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja Krapina na čelu s predsjednikom Mirkom Majsecom.

Krapinsko-zagorska županija postala je prepoznatljiva po uspjesima svojih orača. Pobjednik 9. natjecanja orača Krapinsko-zagorske županije prošle godine u kategoriji plugova ravnjaka bio je Božidar Domitran iz Zlatara, a u kategoriji plugova premetnjaka pobjedio je Tomislav Kuharić iz Lobora koji je već tradicionalni višestruki pobjednik Županijskog, ali i Državnog natjecanja orača. I ove godine Kuharić će nas predstavljati na 59. Svjetskom natjecanju orača čiji je domaćin Biograd na Moru.

Natjecanje orača prilika je da se iz godine u godinu prati razvoj tehnologije koji od poljoprivrednika iziskuje neprestano usvajanje novih znanja i vještina, a sve to kako bi se ovladalo novim tehnikama koje olakšavaju posao, moderniziraju proizvodnju, a time i podižu kvalitetu zagorskih poljoprivrednih proizvoda.

Povezane vijesti

objavljeno prije 9 dana 17h 59min

Gusjenice pustoše zagorske vinograde, štete i do 50 posto

Ovih dana vinograde diljem Zagorja napale su velike kolonije gusjenica tzv. sovica. ......

objavljeno prije 52 dana 15h 9min

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol posjetila Zagorje

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol posjetila je Općinu Veliko Trgovišće gdje se sastala sa načelnikom Robertom Grebličkim i zamjenicom Šteficom Kukolja.

objavljeno prije 56 dana 15h 57min

Počele su prijave za 4. Izložbu bučinog ulja

Izložba će biti održana 28. ožujka u Varaždinu, a zainteresirani izlagači mogu se prijaviti do 28. veljače...

objavljeno prije 114 dana 16h 53min

Otvoren četvrti mljekomat u Zagorju

Jučer, 23. prosinca 2013. godine otvoren je u Donjoj Stubici četvrti mljekomat na području Krapinsko-zagorske županije.

objavljeno prije 115 dana 17h 8min

Otvaranje mljekomata u Donjoj Stubici

Danas, 23. prosinca 2013. godine u 12,15 sati u Ulici Župana Vratislava kod novog trgovačkog centra Trgostila u Donjoj Stubici bit će otvoren mljekomat...

objavljeno prije 136 dana 12h 31min

Josip Krog šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda

Na 12. Ocjenjivanju i izložbi meda Krapinsko-zagorske županije šampionsko mjesto ponio je Josip Krog s osvojenih 20 bodova za bagremov med

objavljeno prije 142 dana 10h 47min

Prilikom kolinja svinju ne smijete udarati nogama ili vući za glavu

Ministarstvo poljoprivrede na svojim je stranicama objavilo Uputu za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu...

objavljeno prije 155 dana 9h 13min

Potpisani ugovori o mjerama ruralnog razvoja

Danas je u Krapini župan Željko Kolar potpisao ugovore zajedno s korisnicima kojima su odobrena sredstva prema mjerama ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije.

objavljeno prije 162 dana 18h 13min

Besplatno domaće mlijeko na Dan zagorskog mlijeka!

Krapinsko-zagorska županija danas u srijedu, 6. studenog 2013. godine organizira Dan zagorskog mlijeka...