Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena izložba najboljih karikatura iz "Potepuha"


Povodom Vincekova, a i skorašnjeg Fašnika u donjostubičkom STUB-klubu otvorena je izložba karikatura Vino, erotika i



Povodom Vincekova, a i skorašnjeg Fašnika u donjostubičkom STUB-klubu otvorena je izložba karikatura Vino, erotika i politika , izbor 150 najboljih karikatura koje su izašle u humoristično-satiričnom časopisu Potepuh .

Također je održana i promocija knjige Hrvatska zanovijetanja , Tomislava Supeka. Ispred domaćina, STUB-kluba, goste je pozdravio predsjednik Zvonimir Babić, naglasivši kao je ovo već 30. izložba otvorena u prostorijama kluba.

Crtež govori sve



Upload slika i fotografija

Dragutin Lončar

Autor izložbe Dragutin Lončar rekao je kako je bilo teško izabrati 150 karikatura, kad se zna da je u 13 godina koliko izlazi Potepuh izašlo 4.000 karikatura, a u arhivi časopisa ih je još 2.000.

- O karikaturi ne treba puno govoriti jer često ispod karikature piše – bez riječi, budući crtež najčešće govori sve. No, upozoravam posjetitelje da se kad razgledavaju karikature, prije nego li se nasmiju nekoj karikaturi, osvrnu oko sebe jer se možda smiju baš onome pored sebe. Morate znati da je većina posjetitelja i na podu i na zidu. Moram naglasiti da u svim tim karikaturama koje se odnose na konkretne osobe iz naše lokalne politike nema nikakve zle namjere, a jedini cilj je bio da se čitatelj nasmije – rekao je Lončar.

Supekova 'zanovijetanja'

Otvaranje izložbe bila je prilika i za predstavljanje knjige aforizama Hrvatska zanovijetanja , autora Tomislava Supeka, koju je izdalala nakladnička tvrtka LD Baltazar. Riječ je o aforizmima nastalim u posljednjih osam godina i objavljenim u Potepuhu .

- Rođen sam 1. 1. 1939. u Iloku između vinograda i Dunava. Dobar dio života proveo sam u dilemi vino ili voda, pa sam se odlučio za gemišt – rekao je na početku svog predstavljanja autor knjige. Već od gimanzijskih dana pisao je humoreske, kozerije i objavljivao ih u tadašnjem omladinskom tisku, a nakon toga u brojnim časopisima, na radiju, a prije ove objavio je tri knjige.

- U onom sistemu sam se smijao njima, sad u našoj državi se smijem nama. Zanimljivo je koliko su neki radovi, nastali dosta davno, aktualni i danas – rekao je Supek, najsrdačnije se zahvalivši vladama, političarima i narodnim masama koje su ga inspirirale te pročitavši nekoliko svojih radova.

Druženje je nastavljeno uz puni stol i vina koja su pripremili suorganizatori, vinari Stubičkog vinogorja.

Uskoro Potepuh

- Potepuh je jedini humoristički časopis koji izlazi više od jedamput godišnje. Izlazimo dva puta uz fašnik i Martinje. Plasira se na kajkavskom govornom području, a uskoro bi izdavanje od LD Baltazara trebala preuzeti nakon osnivanja Udruga za njegovanje tradicijskih običaja i humor Zagorski potepuh . Udruga će se baviti i drugim manifestacijama, izložbama, običajima, fašnikom, Vincekovim, svime što ima veze s humorom. Trudit ćemo se i dalje izdavati bar dvije knjige godišnje. Pripremamo jubilarni 20. broj Potepuha za predstojeći fašnik. Zato pozivam i sve zainteresirane da mi se jave s idejama i prilozima – rekao nam je na kraju Dragutin Lončar.
Izložba ostaje otvorena do fašnika.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook