Župan s Dnevnim migrantima na Pantovčaku

Autor

Danas će u 11 sati župan Siniša Hajdaš Dončić s predstavnicima Udruge dnevnih migranata održati sastanak u Uredu predsj

zupan_big.jpg

Danas će u 11 sati župan Siniša Hajdaš Dončić s predstavnicima Udruge dnevnih migranata održati sastanak u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Predsjednik Josipović prilikom službenog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji pokazao je interes za rješavanje problema s kojima se suočavaju bivši hrvatski (zagorski) radnici u Sloveniji te je župan Hajdaš Dončić zamolio predsjednika da upriliči prijem na Pantovčaku, a kako bi ga detaljnije upoznali sa svim problemima kojima se zasad, nažalost, ne nazire kraj.

Uoči odlaska u Zagreb župan Hajdaš Dončić izrazio je nadu kako će predsjednik Josipović pronaći način za rješenje ovog problema te uputiti resorna ministarstva na žurno rješavanje višemjesečne neizlazne situacije u kojoj su se našli zagorski radnici nakon naprasnog raskidanja ugovor o radu u susjednoj Sloveniji.

Podsjećamo, udruga Dnevni migranti prošli tjedan uputila je otvoreno pismo saborskim zastupnicima treće izborne jedinice, u kojima ih je pozvala na hitnu reakciju i podsjetila ih da su više puta zamoljeni i pozvani da pomognu i pokrenu inicijativu za rješavanje njihovih problema.

Podsjetili su da ni nakon 18 mjeseci od stečaja Staklarske nove, kojoj je vlasnik bila slovenska Vlada, migranti nisu ostvarili nikakva socijalna i radna prava, nemaju pravo na zdavstveno osiguranje, mirovine, a nisu dobili ni otpremnine.

Trenutačno je u tim problemima 75 radnika, a potencijalno bi se u njima moglo naći njih blizu 10.000, posebno ako Slovenija ostvari najavu da će 14. studenog ukinuti radne dozvole za radnike koji dolaze iz zemalja koje nisu iz Europske unije.