Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan s Dnevnim migrantima na Pantovčaku

Danas će u 11 sati župan Siniša Hajdaš Dončić s predstavnicima Udruge dnevnih migranata održati sastanak u Uredu predsj


Danas će u 11 sati župan Siniša Hajdaš Dončić s predstavnicima Udruge dnevnih migranata održati sastanak u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Predsjednik Josipović prilikom službenog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji pokazao je interes za rješavanje problema s kojima se suočavaju bivši hrvatski (zagorski) radnici u Sloveniji te je župan Hajdaš Dončić zamolio predsjednika da upriliči prijem na Pantovčaku, a kako bi ga detaljnije upoznali sa svim problemima kojima se zasad, nažalost, ne nazire kraj.

Uoči odlaska u Zagreb župan Hajdaš Dončić izrazio je nadu kako će predsjednik Josipović pronaći način za rješenje ovog problema te uputiti resorna ministarstva na žurno rješavanje višemjesečne neizlazne situacije u kojoj su se našli zagorski radnici nakon naprasnog raskidanja ugovor o radu u susjednoj Sloveniji.

Podsjećamo, udruga Dnevni migranti prošli tjedan uputila je otvoreno pismo saborskim zastupnicima treće izborne jedinice, u kojima ih je pozvala na hitnu reakciju i podsjetila ih da su više puta zamoljeni i pozvani da pomognu i pokrenu inicijativu za rješavanje njihovih problema.

Podsjetili su da ni nakon 18 mjeseci od stečaja Staklarske nove, kojoj je vlasnik bila slovenska Vlada, migranti nisu ostvarili nikakva socijalna i radna prava, nemaju pravo na zdavstveno osiguranje, mirovine, a nisu dobili ni otpremnine.

Trenutačno je u tim problemima 75 radnika, a potencijalno bi se u njima moglo naći njih blizu 10.000, posebno ako Slovenija ostvari najavu da će 14. studenog ukinuti radne dozvole za radnike koji dolaze iz zemalja koje nisu iz Europske unije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook