Zagorski štrukli dobili status kulturnog dobra

Autor

Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra prema rješenju Minist

p_210787strukli1.jpg
Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra prema rješenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Kao takvo upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.


Priprema zagorskih domaćih štrukli podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Krapinsko-zagorske županije i općenito Hrvatskog zagorja. Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koji su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima.

Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo. Ovisno o nadjevu štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli s repom. Štrukli se pripremaju u različitim prigodama, od svakodnevnih do blagdanskih, a do danas su ostali osnovno jelo s ovog područja.


U obrazloženju Ministarstva stoji da je Krapinsko-zagorska županija prepoznala bogatstvo naslijeđa i u želji za očuvanjem autohtonih recepata organizirala manifestaciju Babičini kolači. Ova manifestacija koja je ove godine održana prvi put ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnih recepata naših baka, te se nadamo da će prerasti u tradiciju, pa i van granica Krapinsko-zagorske županije.

Te aktivnosti su samo nastavak aktivnosti Županije u poticanju i održanju tradicionalnih vrijednosti kojima naš kraj obiluje.