[VIDEO] HUMANITARNI MALI GASTRO: Kokteli, slastice, štrukli i tradicionalna utrka konobara

Danas je održan 17. Mali gastro

mali gastro 2019 (29).jpg

Na zabočkom Trgu Ksavera Šandora Gjalskog danas je održan 17. Po redu Mali Gastro, manifestacija koju tradicionalno organizira Srednja škola Zabok, a na kojoj se predstavljaju ugostiteljske škole iz čitave Hrvatske. U sklopu događanja prodaju se kolači i piće, a sve u humanitarne svrhe i nabavu opreme u OB  Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Ravnateljica zabočke srednje škole Draženka Jurec istaknula je kako ova Mali gastro okuplja strukovne škole iz svih krajeva Hrvatske, a ove su godine to, uz njihovu školu, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Prelog, Srednja strukovna škola Varaždin, Trgovačko – ugostiteljska škola iz Karlovca te zagrebački učenici. – Jako smo ponosni na naše učenike i na ovo događanje. Tu su, kao i uvijek, bili naši vrtićevci iz Zipkice, ali i utrka konobara na kojoj je sudjelovalo 20 – ak učenika – rekla je ravnateljica te dodala kako je posebno ponosna što je manifestacija svake godine humanitarna, ali i da se ove godine predstavio i projekt 'Uživamo tradicijo' u kojoj SŠ Zabok sudjeluje.

Mali Gastro pohvalio je i gradonačelnik Ivan Hanžek uz riječi kako su je Srednja škola Zabok ponos grada Zaboka, što zbog rezultata koje postižu na svim natjecanjima, što zbog ovakvih događanja koje organiziraju. – Učenici i nastavnici se ovdje druže, razmjene iskustva, ali i nama prezentiraju što znaju napraviti kroz svoje slastice, koktele, ali i kroz umijeće i spretnost u utrci konobara – istaknuo je gradonačelnik.

Pohvale na račun Srednje škole Zabok imala je i zamjenica župana Jasna Petek. Kaže, riječ je o školi koja s pravom nosi titulu Centra kompetentnosti u turizmu kroz čije će se programe školovati ne samo učenici, nego i svi drugi potencijalni i postojeći turistički djelatnici. – Županija koja se brendira kao vodeća u kontinentalnom turizmu mora imati Centar kompetentnosti, a Srednja škola Zabok u potpunosti je zaslužila tu titulu – naglasila je Petek te dodala da Krapinsko – zagorska županija mnogo čini za promociju i razvoj strukovnih zanimanja.

- Ova manifestacija samo je u nazivu mala, a rade je ljudi velikog srca jer, kao što znamo, sav prihod ide u humanitarne svrhe – rekla je zamjenica župana. Nakon otvorenja i kratkog obilaska štandova, nastupila je vrtićka grupa Cicibani s recitacijama i pjesmom, a najatraktivniji dio događaja svakako je bila utrka konobara. Prvo je mjesto ove godine pripalo Filipu Kocijanu iz SŠ Prelog, drugo mjesto Danijelu Mužeku iz SŠ Pregrada, a treće mjesto Tinu Škrlinu – Batini iz zabočke Srednje škole. Među djevojkama najbrža je bila Karolina Valentić.