Šimunić: 'Vijeće onemogućilo prijavu na EU projekte'! SDP: 'Šimunić svoj interes stavlja ispred interesa Grada'

Autor ik
FotoJet - 2024-04-24T090144.237.jpg

Iako je u Zagorju bilo i ranije, a ima i sada općina i gradova u kojima načelnik ili gradonačelnik pripada jednoj političkoj opciji, a većinu u vijeću čini druga politička opcija, te se nerijetko između njih dešavaju trzavice, pa i 'političke krize', u Oroslavju je to došlo do razine da se niti gradonačelnik, a povremeno niti pojedini vijećnici iz suprotnog tabora, čak niti ne pojavljuju na sjednicama Gradskog vijeća.

Zbog toga su oroslavski SDP-ovci, bivši Šimunićevi koalicijski partneri u Vijeću, s kojima se razišao kad su zatražili od Šimunića da zajednički smijene tadašnjeg predsjednika Vijeća Kristijana Sojča, jučer putem medija, u svom priopćenju, pozvali Šimunića da dođe na za sinoć zakazanu sjednicu Vijeća.

Na sjednice Vijeća, podsjetili su SDP-ovci, Šimunić ne dolazi već deset mjeseci, iako mu je to, kako su naveli, kao gradonačelniku zakonska obveza.

Više pročitajte na sljedećem linku:

SDP OROSLAVJA: ''Pozivamo gradonačelnika da se pojavi na večerašnjoj sjednici Gradskog vijeća čije sazivanje je sam zatražio''

No, Šimunić se ni jučer nije pojavio na sjednici Vijeća, a očito je njegov nedolazak izazvao reakciju vijećnika iz spurotnog političkog tabora koji su odlučili ne sudjelovati na toj sjednici.

Oroslavski gradonačelnik na to je oštro reagirao na svojoj službenoj Facebook stranici te objavio imena vijećnika koji su, kako kaže, 'srušili kvorum' na sinoćnjoj sjednici.

'Dragi moji sugrađani, drage sugrađanke, iznimno žalostan vas obavještavam da su gradski vijećnici Stanko i Branko Čičko, Daniel Vnuk, Lucia Grabušić, Ivan Tuđa, Emil Gredičak i Mirela Đunđek Bačani svojim rušenjem kvoruma onemogućili prijavu na EU projekte.

Grad je naručio projekt izgradnje ceste na dionici Stubička Slatina - Kurija u duljini od 1436 m i vrijednosti cca. 600 TISUĆA EURA, s kojim smo se planirali javiti na natječaj za provedbu intervencije 73.13. - "Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima."

Potpora koju smo mogli ostvariti je otprilike POLA MILIJUNA EURA!

Ako me želite vrijeđati, ponižavati i omalovažavati u političkoj areni - samo naprijed! No, apeliram na vas da ne radite to građanima i građankama Oroslavja!', napisao je Šimunić.

Ubrzo nakon Šimunićeve objave oglasili su se i SDP-ovci na svojoj Facebook stranici podužom objavom u kojoj su potvrdili da su napustili sjednicu Vijeća te su pojasnili svoje razloge.

Evo što su napisali:

"Gradski vijećnici iz kvote SDP-a napustili su večerašnju 35. sjednicu Gradskog vijeća jer se gradonačelnik Šimunić ponovno nije pojavio na sjednici.

Budući da gradonačelnik ignorira službene pozive na sjednice vijeća, danas smo ga pozvali i putem medija da dođe na sjednicu čije sazivanje je zatražio i da predstavi projekte na koje traži suglasnost Gradskog vijeća.

Ignoriranjem poziva i nedolaskom na sjednicu Gradonačelnik je ponovno svoj osobni interes (nema hrabrosti stati pred vijeće jer ne želi da mu se javno postave određena pitanja) stavio ispred interesa Grada Oroslavja.

Iako će nas okrivljavati za neizglasavanje odluka, stvar je veoma jednostavna. Ne možemo dati podršku na projekt koji nam nije prezentiran. Ne može predlagatelj akta (gradonačelnik) ne doći na sjednicu i ne predstaviti svoje projekte, a zatim okrivljavati sve druge za neizglasavanje. Njegova je obveza i odgovornost doći na sjednicu i prezentirati projekte.

Nijedan drugi čelnik u KZŽ i šire ne bi si dopustio takvo ponašanje kao Viktor Šimunić koji opetovano vrijeđa, zaobilazi i negira gradsko vijeće, koje je zakonom određeno predstavničko tijelo građana, a podsjećamo, kune se u transparentnost i poštivanje zakona.

Dok se gradonačelnik bavio vlastitom političkom samopromocijom, Grad je pao u drugi, pa i u treći plan. Naime, gradonačelnik je od 2. mjeseca imao spremnu dokumentaciju za prijavu na oba natječaja, ali je od predsjednika vijeća zatražio sazivanje sjednice tek 8.4. Na isti dan (8.4.) jedan od dva natječaja je zatvoren, prošla baba s kolačima - bilo je bitnije voditi kampanju) Zanimljivo, u svojoj večerašnjoj objavi - gradonačelnik je prešutio taj natječaj, toliko o transparentnosti - samo kad njemu odgovara), a drugi natječaj je otvoren do 25.4., stoga je sjednica i sazvana za današnji dan iako je od održavanja protekle sjednice prošlo tek 10 dana (34. sjednica održana je 12.4, a sazvana je 5.4).

Da je gradonačelnik vodio obzira o interesima grada i njegovih građana, zatražio bi dopunu dnevnog reda sjednice održane 12.4., pojavio bi se na njoj i predstavio projekte.

Međutim, na dnevnom redu prošle sjednice bila su za gradonačelnika škakljive teme - njegovo izvješće o radu (Znate li nekog gradonačelnika ili načelnika koji ne prezentira vlastito izvješće?) i izvješće sa sastanka s roditeljima Dječjeg vrtića Šlapica u vezi ekonomske cijene vrtića i duga koji Grad duguje roditeljima, stoga su i Šimunićevi gradski vijećnici (5 od 5 - Kristijan Sojč, Mladen Šakoronja, Nataša Stražičić, Petra Bolfek Belošević i Roberto Kuleš) zaključili da je bolje propustiti sjednicu. Zanimljivo, o tome također niste mogli ništa pročitati.

Gradonačelnik će prozivati i proziva vijećnike zbog nemogućnosti prijave na natječaje, iako je sam za njih odgovoran - za prvi je propustio rok, a za drugi nije došao prezentirati projekt.

Međutim, Šimunić nikad neće priznati vlastite propuste i pogreške, već će uvijek tražiti krivca u drugima i prozivati bez osnova.

Ali da podsjetimo - KAD JE GRADONAČELNIK ODBIO PRIJAVITI GRAD OROSLAVJE ZA SREDSTVA FONDA SOLIDARNOSTI KOJIMA SU MOGLI BITI OSIGURANI MILIJUNSKI IZNOSI (jer su svi gradovi u KZŽ, osim Oroslavja, a gotovo i sve općine dobile ogromna sredstva; Donja Stubica - 6,6 milijuna eura; Pregrada - 3 mil eura, Zlatar - 4,3 mil eura, Krapina - 3 mil, Klanjec - 2,5 mil i Zabok - 615 tisuća eura), TADA NIJE PITAO VIJEĆE NIŠTA, a i građanima je to prešutio! Mnogobrojne ceste i komunalna infrastruktura mogli su tim sredstvima biti obnovljeni, kao što svjedočimo u susjednim lokalnim jedinicama.

Pozivamo gradonačelnika da konačno skupi hrabrosti i dođe pred vijećnike i predstavi svoje akte i odgovori na pitanja. Gradonačelniče, pa čega se bojite? Tukli biste ispod pojasa jeftinim floskulama vijećnike, a nemate hrabrosti (da ne kažemo nešto drugo) stati pred njih i predstaviti svoj rad.", napisali su SDP-ovci.