[RADNI SASTANAK] 'Nema straha, sve službe spremne su za zimu!'

Autor sp/kp

Osigurane su dovoljne količine mehanizacije, sipine i soli za zimske uvjete na državnim, županijskim i lokalnim cestama u Krapinsko – zagorskoj županiji

zajednička.JPG

U Krapinskim Toplicama danas, 15. studenog, kada stupa na snagu zimski režim, održan je sastanak službi i institucija bitnih u zimskom održavanju autocesta, državnih, županijskih i lokalnih cesta. Prema riječima svih sudionika, za ovu zimu službe su spremne i – straha nema.

Kako je rekao ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec, sortiranje mehanizacije je provedeno, spremišta imaju predviđene količine soli i sipina, a jedino što se ne može predvidjeti, vremenske su prilike. - Za našu mrežu od oko 660 km županijskih i lokalnih cesta koje održavamo, u zimskoj službi ukupno će biti na raspolaganju 14 kamiona, 8 unimaga i 5 specijalnih vozila, utovarivača i rovokopača za potrebe utovara soli ili kod snježnih zapuha. Prema procjenama, za 138 kalendarskih zimskih dana koliko naš period predviđa, planirana je potrošnja sredstava od 5,5 do 6 milijuna kuna, no ta procjena je ugrubo jer sve ovisi o vremenskim prilikama, može biti i više i manje – rekao je Sirovec, dodajući da postoji 5 punktova, odnosno mjesta pripravnosti. U planu je potrošnja oko 2.500 tona soli i sipine.

Da ekstremne vremenske prilike ne idu na ruku službama, istaknuo je Zvonko Hržić, menadžer Operativnog odjela Autoceste Zagreb – Macelj, tvrtkle Egis Road Operation Croatia d.o.o., dodajući da određenih problema uvijek može biti. – No mi smo tu da napravimo sve da naši korisnici ne osjete te probleme. Nekih zima snijeg pada 2, 3 dana, nekada 30 dana, no imamo budžet spreman, oko 7 milijuna kuna, i kakva god da zima bude, mi ćemo to pokriti. Nastupamo iz dvije baze, jedne kod Krapine, druge kod Zaboka i pokrivamo 60 km, od čvora Jankomir do graničnog prijelaza Macelj. Imamo četiri poddionice, četiri ekipe koje rade na preventivnom posipanju, na uklanjanju snijega, dvije baze solane, ugovore s našim kooperantima koji dobavljaju sol, a dio mehanizacije je također od kooperanata. Dežurstva imamo u tri nivoa, 24 sata dnevno, primamo vremenske prognoze dva puta dnevno na osnovu kojih se organiziramo, imamo meteo - stanicu, ophodarska vozila opremljena s mjeračima temperature kolnika u kontinuitetu, pa mogu reći da smo spremni – istaknuo je Hržić.

Hrvoje Sokol, voditelj Tehničke ispostave Zagreb u Poslovnoj jedinici Zagreb, napomenuo je da Hrvatske ceste pokrivaju državne ceste na području Krapinsko – zagorske županije u dužini 316 km. – Državne ceste podijeljene su u prvu i drugu razinu prednosti. Prema Zakonu o cestama, do 10 cm snijega je na cesti dozvoljeno, pa zato apeliram na sve vozače, sudionike u prometu, da koriste zimsku opremu. U situacijama kada snijeg jače pada, može se desiti da naše ralice dostignu tih 10 cm, ali vjerujem da ćemo mi i to spustiti na niže, jer ranijih godina nismo nikad dočekali 10 cm nego smo čistili i prije, za sve sudionike u prometu – rekao je Sokol, dodajući da mehanizacije ima dovoljno. – Što se tiče soli, imamo spremno 2650 tona soli i 1130 kubika sipine, što je dovoljno, a ako bude ekstremna zima, imamo ugovore s našim dobavljačima soli da još možemo naručiti. Nema straha – poručio je Sokol.

Sastanku je prisustvovala i Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ, koja je istaknula da Županija podržava zajedničku inicijativu svih sudionika koji doprinose sigurnosti odvijanja prometa, kako bi se stanovnici županije mogli sigurno kretati tijekom zimskih uvjeta.