Prethodni članak
Sljedeći članak

[RADNI SASTANAK] 'Nema straha, sve službe spremne su za zimu!'

Osigurane su dovoljne količine mehanizacije, sipine i soli za zimske uvjete na državnim, županijskim i lokalnim cestama u Krapinsko – zagorskoj županiji


U Krapinskim Toplicama danas, 15. studenog, kada stupa na snagu zimski režim, održan je sastanak službi i institucija bitnih u zimskom održavanju autocesta, državnih, županijskih i lokalnih cesta. Prema riječima svih sudionika, za ovu zimu službe su spremne i – straha nema.

Kako je rekao ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec, sortiranje mehanizacije je provedeno, spremišta imaju predviđene količine soli i sipina, a jedino što se ne može predvidjeti, vremenske su prilike. - Za našu mrežu od oko 660 km županijskih i lokalnih cesta koje održavamo, u zimskoj službi ukupno će biti na raspolaganju 14 kamiona, 8 unimaga i 5 specijalnih vozila, utovarivača i rovokopača za potrebe utovara soli ili kod snježnih zapuha. Prema procjenama, za 138 kalendarskih zimskih dana koliko naš period predviđa, planirana je potrošnja sredstava od 5,5 do 6 milijuna kuna, no ta procjena je ugrubo jer sve ovisi o vremenskim prilikama, može biti i više i manje – rekao je Sirovec, dodajući da postoji 5 punktova, odnosno mjesta pripravnosti. U planu je potrošnja oko 2.500 tona soli i sipine.

Da ekstremne vremenske prilike ne idu na ruku službama, istaknuo je Zvonko Hržić, menadžer Operativnog odjela Autoceste Zagreb – Macelj, tvrtkle Egis Road Operation Croatia d.o.o., dodajući da određenih problema uvijek može biti. – No mi smo tu da napravimo sve da naši korisnici ne osjete te probleme. Nekih zima snijeg pada 2, 3 dana, nekada 30 dana, no imamo budžet spreman, oko 7 milijuna kuna, i kakva god da zima bude, mi ćemo to pokriti. Nastupamo iz dvije baze, jedne kod Krapine, druge kod Zaboka i pokrivamo 60 km, od čvora Jankomir do graničnog prijelaza Macelj. Imamo četiri poddionice, četiri ekipe koje rade na preventivnom posipanju, na uklanjanju snijega, dvije baze solane, ugovore s našim kooperantima koji dobavljaju sol, a dio mehanizacije je također od kooperanata. Dežurstva imamo u tri nivoa, 24 sata dnevno, primamo vremenske prognoze dva puta dnevno na osnovu kojih se organiziramo, imamo meteo - stanicu, ophodarska vozila opremljena s mjeračima temperature kolnika u kontinuitetu, pa mogu reći da smo spremni – istaknuo je Hržić.

Hrvoje Sokol, voditelj Tehničke ispostave Zagreb u Poslovnoj jedinici Zagreb, napomenuo je da Hrvatske ceste pokrivaju državne ceste na području Krapinsko – zagorske županije u dužini 316 km. – Državne ceste podijeljene su u prvu i drugu razinu prednosti. Prema Zakonu o cestama, do 10 cm snijega je na cesti dozvoljeno, pa zato apeliram na sve vozače, sudionike u prometu, da koriste zimsku opremu. U situacijama kada snijeg jače pada, može se desiti da naše ralice dostignu tih 10 cm, ali vjerujem da ćemo mi i to spustiti na niže, jer ranijih godina nismo nikad dočekali 10 cm nego smo čistili i prije, za sve sudionike u prometu – rekao je Sokol, dodajući da mehanizacije ima dovoljno. – Što se tiče soli, imamo spremno 2650 tona soli i 1130 kubika sipine, što je dovoljno, a ako bude ekstremna zima, imamo ugovore s našim dobavljačima soli da još možemo naručiti. Nema straha – poručio je Sokol.

Sastanku je prisustvovala i Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ, koja je istaknula da Županija podržava zajedničku inicijativu svih sudionika koji doprinose sigurnosti odvijanja prometa, kako bi se stanovnici županije mogli sigurno kretati tijekom zimskih uvjeta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook