[NAJSLAĐA MANIFESTACIJA U ŽUPANIJI] U jakoj konkurenciji od čak 42 kolača, pred žirijem je teška odluka – proglasiti najbolji

U tijeku je manifestacija Babičini kolači u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici

babičini kolači početak GLAVNA.JPG

Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici danas je domaćin 13. po redu Babičinih kolača, manifestacije koju organizira Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, ove godine u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom te Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja.

Program već traje na terasi Muzeja seljačkih buna, za dobru zabavu pobrinuli su se Tamburaški sastav Stubički zvon te Kulturno – umjetničko društvo ''Matija Gubec''.

Čak 42 babice postavile su danas svoje stolove, s kojih poglede mame svakojaki kolači koje su natjecateljice pripremile. Među delicijama raznih boja i okusa, nalazi se i onaj najvažniji – natjecateljski kolač za kojega se svaka natjecateljica posebno potrudila, izvukla recept iz neke stare bilježnice svoje mame, bake ili prabake i potrudila se pripremiti ga na najbolji mogući način.

Stručna nepca uhodanog trojca Branka Čukelja, Božice Brkan i Dražena Đuriševića obišli su ovogodišnje natjecateljice. Imaju sladak, ali nimalo lagan zadatak. Nama svi kolači izgledaju ukusno, a pri kušanju su zasigurno još bolji.

Osim pobjednice, kao i drugo i treće plasirane babice, čija ćemo imena doznati nešto kasnije nakon što žiri zbroji bodove, natjecateljice se ocjenjuju i u kategoriji ''izvorno zagorsko''. Tako su se babice, osim u natjecateljskom kolaču, potrudile i da na najbolji mogući način prezentiraju sebe, jer će u ovoj kategoriji članice žirija Tatjana Brlek, Vlatka Filipčić Maligec i Mirjana Sačer, ocjenjivati uređenje stola, autohtonost i odjeću natjecateljice.

Osim samih natjecateljica, svakojake delicije su, kao pravi domaćin, pripremile i gornjostubičke udruge kako bi na najbolji mogući način dočekale posjetitelje kojih je i ove godine zaista mnogo te i oni mogu počastiti svoja nepca tradicijskim zagorskim kolačima. Tu je i poseban kutak ''Dedekova gibanica'' u kojem deda Jurek, deda Jožek i deda Božek pripremaju strepu, iliti gibanicu na tenkem, kako ju već u kojem kraju zovu, kako bi pokazali da su i dede, a ne samo bake, sposobni pripremiti najfinije kolače. A osim kolača, posjetitelji mogu odabrati i poneki domaći proizvod iz raznovrsne ponude štandova OPG – ova.

Obzirom da je konkurencija ove godine jaka, naime, prijavilo se najviše natjecateljica do sada, žiriju neće biti nimalo lako odlučiti koji je kolač pobjednik Babičinih kolača 2019.