Prethodni članak
Sljedeći članak

[NAJSLAĐA MANIFESTACIJA U ŽUPANIJI] U jakoj konkurenciji od čak 42 kolača, pred žirijem je teška odluka – proglasiti najbolji

U tijeku je manifestacija Babičini kolači u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici


Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici danas je domaćin 13. po redu Babičinih kolača, manifestacije koju organizira Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, ove godine u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom te Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja.

Program već traje na terasi Muzeja seljačkih buna, za dobru zabavu pobrinuli su se Tamburaški sastav Stubički zvon te Kulturno – umjetničko društvo ''Matija Gubec''.

Čak 42 babice postavile su danas svoje stolove, s kojih poglede mame svakojaki kolači koje su natjecateljice pripremile. Među delicijama raznih boja i okusa, nalazi se i onaj najvažniji – natjecateljski kolač za kojega se svaka natjecateljica posebno potrudila, izvukla recept iz neke stare bilježnice svoje mame, bake ili prabake i potrudila se pripremiti ga na najbolji mogući način.

Stručna nepca uhodanog trojca Branka Čukelja, Božice Brkan i Dražena Đuriševića obišli su ovogodišnje natjecateljice. Imaju sladak, ali nimalo lagan zadatak. Nama svi kolači izgledaju ukusno, a pri kušanju su zasigurno još bolji.

Osim pobjednice, kao i drugo i treće plasirane babice, čija ćemo imena doznati nešto kasnije nakon što žiri zbroji bodove, natjecateljice se ocjenjuju i u kategoriji ''izvorno zagorsko''. Tako su se babice, osim u natjecateljskom kolaču, potrudile i da na najbolji mogući način prezentiraju sebe, jer će u ovoj kategoriji članice žirija Tatjana Brlek, Vlatka Filipčić Maligec i Mirjana Sačer, ocjenjivati uređenje stola, autohtonost i odjeću natjecateljice.

Osim samih natjecateljica, svakojake delicije su, kao pravi domaćin, pripremile i gornjostubičke udruge kako bi na najbolji mogući način dočekale posjetitelje kojih je i ove godine zaista mnogo te i oni mogu počastiti svoja nepca tradicijskim zagorskim kolačima. Tu je i poseban kutak ''Dedekova gibanica'' u kojem deda Jurek, deda Jožek i deda Božek pripremaju strepu, iliti gibanicu na tenkem, kako ju već u kojem kraju zovu, kako bi pokazali da su i dede, a ne samo bake, sposobni pripremiti najfinije kolače. A osim kolača, posjetitelji mogu odabrati i poneki domaći proizvod iz raznovrsne ponude štandova OPG – ova.

Obzirom da je konkurencija ove godine jaka, naime, prijavilo se najviše natjecateljica do sada, žiriju neće biti nimalo lako odlučiti koji je kolač pobjednik Babičinih kolača 2019.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook