Država štedi na djeci s poteškoćama: Smanjena sredstva za pomoćnike u nastavi

Autor Zagorje.com

Prema tom novom kriteriju mnoga djeca s poteškoćama koja su do sada imala pomoćnike u nastavi, u idućoj školskoj godini ostati bez njih....

učutelji djeca.jpg

I naredne školske godine, na području KZŽ nastavit će se projekt Baltazar 3, kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi i komunikacijski posrednici za učenike s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama.

Prema najnovijim najavama pristiglim iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izvjesno je da će sredstva koja županija može dobiti od Ministarstva biti smanjena na 2 milijuna kuna, odnosno 400 tisuća kuna manje nego do sada. Isto tako strogo je određeno koja djeca mogu dobiti pomoćnike u nastavi, pa će prema tom novom kriteriju mnoga djeca koja su do sada imala pomoćnike, u idućoj školskoj godini ostati bez njih.

Potrebe škola s područja KZŽ i dalje su za tom vrstom usluga velike, pa je tako prijavljena potreba za 90-jednim pomoćnikom u nastavi za 106 učenika.

Prema riječima zamjenice župana, Jasne Petek, Županija će za što kvalitetniju realizaciji ovog projekta potražiti pomoć i kod zagorskih lokalnih jedinica kako bi se preko mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osigurala pomoć za što više potrebite djecu te kako bi se prebrodila ova novonastala situacija.