Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije svečano proslavila 25. rođendan

SZ NASLOVNA.JPG

U restoranu Zagi u Oroslavju Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije održala je svečanu sjednicu povodom 25 godina postojanja. Točan datum osnutka je 25. lipnja 1999. godine. Prvi predsjednik Zajednice bio je Marijan Hruš u mandatu od 1999. do 2003. godine. Drugi predsjednik Zajednice bio je Stjepan Fotivec. Gospodin Fotivec je predsjednik Zajednice bio u četiri mandata u periodu od 2003. do 2019. godine. Treći predsjednik Zajednice, sada u drugom mandatu, je Tihomir Vančina. Dopredsjednici Zajednice bili su: Stjepan Merkaš Krojf u pet mandata, Saša Kundih, Stjepan Novačko i  Tatjana Tuđa u dva mandata te Ivica Balagović, Cvetko Grabušić i Branko Žiger u jednom mandatu.

U povijesti Zajednice bilo je sedam saziva Izvršnog odbora. Najdugovječniji članovi Izvršnog odbora bili su Stjepan Latin i Stjepan Merkaš Krojf u šest mandata, a slijede: Željko Stošić u pet mandata, Ivica Balagović, Boris Galoić, Ozren Hanžek, Albert Kontak, Saša Kundih i Anđelko Pregiban u četiri mandata, Vanja Brundula, Dragutin Črnjević Čiko, Berislav Forjan, Andrija Jerneić, Ivan Katušić-Buković, Robert Kontak, Zdenko Kozina, Branko Krkalo, Željko Lukina, Robert Špoljar i Tatjana Tuđa u tri mandata te Cvetko Grabušić, Marinko Hranić, Stjepan Novačko, Zlatko Paučnik, Đino Sinković, Ivica Vrančić i Branko Žiger u dva mandata.

Veliki zaokret dogodio se 2006. kada za glavnog tajnika dolazi Branko Piljek. Njegovom dolaskom rad SZ KZŽ podignut je na jedan vrlo visok nivo.

Danas Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije objedinjuje djelovanje 151 udruge od čega je 8 teritorijalnih zajednica, 14 saveza i 129 temeljnih udruga. U ovom sustavu djeluje 5.153 sportaša u sustavu natjecanja i 1.725 rekreativca, tj. 6.878 sportaša. Sustav kvalitetno djeluje zahvaljujući trudu 387 trenera te slobodno izabranom, neprofitnom i neplaćenom djelovanju 1.279 volontera. Kroz godinu se održi oko 6.833 utakmica i 332 pojedinačnih nastupa za što se sportaši pripremaju na 28.260 treninga.

Uvodnu riječ na početku svečane sjednice imao je glavni tajnik Branko Piljek, a predsjednik Sportske zajednice KZŽ, Tihomir Vančina, pročitao je referat o djelovanju Zajednice u proteklih 25 godina. Svečanoj sjednici prisustvovali su i ugledni gosti: Tomislav Družak (državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta i izaslanik ministrice Brnas), Krešimir Šamija (ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta), Željko Kolar (župan KZŽ) i Neven Šavor (direktor Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe HOO).

-Velika mi je čast biti ovdje s vama. Impresioniran sam brojkama koje ukazuju na kvalitetan i uporan rad. Sportska zajednice KZŽ zaslužuje sve pohvale. Ovo je lijepi jubilej i moram istaknuti dobru suradnju sa Sportskom zajednicom KZŽ koja ima isti broj projekta kao i Sportska zajednica Osječko-baranjske županije koja pokriva znatno veći teritorij. Kad god nas zatrebate naša će vam vrata biti širom otvorena – između ostalo istaknuo je Tomislav Družak. Sportska zajednica KZŽ u dvije će godine dobiti 274.000 eura u sklopu programa Ministarstva turizma i sporta koja su namijenjena za sufininanciranje trenera i nabavku opreme. Tu je ponovno veliku ulogu odigrao Branko Piljek koji je i najzaslužniji što su ta sredstva toliko visoka.

-Čestitam vam na 25 godina rada i na sjajnim rezultatima koje postižete. Ono što fascinira u sportu na području KZŽ to je broj sportova kojima se naši ljudi bave. Nisu sport samo nogomet, košarka i rukomet, nešto malo atletike i to je to. U borilačkim sportovima smo u vrhu Hrvatske, jaki su stolni tenis, kuglanje, da ne govorimo koja čudesa stvaraju naši plivači, a zapravo nemaju ni pošteni bazen. To je moguće samo ako imate dobro organizirane klubove, dobro organiziranu Sportsku zajednicu, izuzetno motivirane trenere i sportske djelatnike i prije svega talentirane i uporne sportaše. Mi u KZŽ imamo osvajače Svjetskog kupa, europske i državne prvake gotovo u svim sportovima i o tome treba stalno govoriti. Olimpijske igre vrtića koje radi Sportska zajednica KZŽ primjer su za cijelu Hrvatsku. Ove godine proračun ćemo povećati na 220.000 eura, a sljedeće na 250.000 eura. U planu je i gradnja osam novih sportskih dvorana – riječi su župana Željka Kolara koje su naišle na odobravanje svih prisutnih. Prvi proračun za djelovanje SZ KZŽ bio je oko 40.000 eura, a sada je taj proračun porastao za više od pet puta i ove će godine iznositi 220.000 eura. Župan Kolar uručio je Tihomiru Vančini i posebnu zahvalnicu za 25 godina djelovanja.

Svečanoj skupštini svoj je obol dao i najpoznatiji i najbolji zagorski glazbenik, Rajko Suhodolčan, dobitnik 10 Porina za svoje glazbeno djelovanje. On je otpjevao tri svoje poznate „zagorske popevke“ koje su razgalile srca svim prisutnima.